Nagyvilág

Szupervasárnap mondhatnak ítéletet Merkel felett

Három német tartományban választanak a hétvégén, ha Angela Merkel pártja betlizik, akár meg is puccsolhatják őt. Már az utódjelölt is megvan a pletykák szerint.

Fontos német regionális választások következnek, amiket a Guardian cikkében együttesen szupervasárnapként emleget. Maga Angela Merkel Baden-Württembergbe, a svábok földjére látogatott kampányolni, márpedig épp őneki lesz nagy teszt a mostani választás, kiderülhet, mennyire népszerű jelenleg a pártja, a kereszténydemokrata CDU.

Baden-Württembergben nagyon erősek a Zöldek és a Szociáldemokraták is, Merkel pedig maga is elismerte, az ország lakosai dühösek és meg akarják leckéztetni várhatóan a szövetségi kormányt. Ez nagy dolog lenne itt délen, ahol a világháború óta stabilan a kereszténydemokraták a legerősebbek. Ha itt, és a két másik választó államban is buknak, akár Merkel pártvezetői és kancellári szerepe is megkérdőjeleződhet.

A három éve alapított, menekültellenes Alternatíva Németországért (AfD) is elképesztően megerősödött. És ők pont Merkeléktől fognak voksokat elvenni. Hans-Günther Knaupp CDU-tag frappánsan fogalmazott, amikor azt mondta, Merkel álláspontja a menekültválságról helyes a világ szemszögéből, de rossz a párt szempontjából. Hogy a helyzet még furább legyen, a Zöldek badeni vezetője, Winfried Kretschmann Merkel menekültpolitikájának nagy támogatója, a Zöldek mégis jól állnak.

Szász-Anhalt tartományban a szocdemek is nagyot koppanhatnak, itt épp az AfD jöhet fel erősen. Rajna-vidék-Pfalzban szoros a helyzet a CDU és a szocdemek között, itt ráadásul Julia Klöcknert indítja tartományi kormányfőjelöltnek a CDU, őt tartják Merkel lehetséges utódának a pártban. Merkel népszerűsége amúgy meglepő módon 50 százalékosra nőtt az utóbbi hetekben, miközben a balos szavazók elkezdték szeretni és tisztelni őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik