German Chancellor Angela Merkel (C) inspects the Wendelstein 7-x nuclear fusion reactor of the Max-Planck-Institut für Plasmaphysik (IPP) in Greifswald, northern Germany on February 3, 2016.
 / AFP / dpa / Bernd Wüstneck / Germany OUT
Külföld

Szupervasárnap mondhatnak ítéletet Merkel felett

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 21:15

Három német tartományban választanak a hétvégén, ha Angela Merkel pártja betlizik, akár meg is puccsolhatják őt. Már az utódjelölt is megvan a pletykák szerint.
Korábban a témában:

Fontos német regionális választások következnek, amiket a Guardian cikkében együttesen szupervasárnapként emleget. Maga Angela Merkel Baden-Württembergbe, a svábok földjére látogatott kampányolni, márpedig épp őneki lesz nagy teszt a mostani választás, kiderülhet, mennyire népszerű jelenleg a pártja, a kereszténydemokrata CDU.

Baden-Württembergben nagyon erősek a Zöldek és a Szociáldemokraták is, Merkel pedig maga is elismerte, az ország lakosai dühösek és meg akarják leckéztetni várhatóan a szövetségi kormányt. Ez nagy dolog lenne itt délen, ahol a világháború óta stabilan a kereszténydemokraták a legerősebbek. Ha itt, és a két másik választó államban is buknak, akár Merkel pártvezetői és kancellári szerepe is megkérdőjeleződhet.

A három éve alapított, menekültellenes Alternatíva Németországért (AfD) is elképesztően megerősödött. És ők pont Merkeléktől fognak voksokat elvenni. Hans-Günther Knaupp CDU-tag frappánsan fogalmazott, amikor azt mondta, Merkel álláspontja a menekültválságról helyes a világ szemszögéből, de rossz a párt szempontjából. Hogy a helyzet még furább legyen, a Zöldek badeni vezetője, Winfried Kretschmann Merkel menekültpolitikájának nagy támogatója, a Zöldek mégis jól állnak.

Szász-Anhalt tartományban a szocdemek is nagyot koppanhatnak, itt épp az AfD jöhet fel erősen. Rajna-vidék-Pfalzban szoros a helyzet a CDU és a szocdemek között, itt ráadásul Julia Klöcknert indítja tartományi kormányfőjelöltnek a CDU, őt tartják Merkel lehetséges utódának a pártban. Merkel népszerűsége amúgy meglepő módon 50 százalékosra nőtt az utóbbi hetekben, miközben a balos szavazók elkezdték szeretni és tisztelni őt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva leaves after having a breakfast meeting with senators from several parties at the residence of Senate President Renan Calheiros, in Brasilia, on March 9, 2016. Lula da Silva is facing allegations of taking bribes and laundering money from Petrobras-connected companies. On March 4 he was briefly detained for questioning over alleged "favours" received from corrupt construction companies implicated in a kickback scheme, prosecutors said. Lula da Silva was targeted as part of the Operation Car Wash investigation into a sprawling embezzlement and bribery conspiracy centred on the state oil giant Petrobras.  AFP PHOTO/EVARISTO SA / AFP / EVARISTO SAVádat emeltek a volt brazil államfő ellen
A Sky News megszerezte több tízezer ISIS-tag adatait