Nagyvilág

Megnyílt az első KFC Tibetben, de ennek nem mindenki örül

Megnyílt Tibetben az első KFC, az étterem előtt hosszú sorok kígyóztak, jogvédő szervezetek ugyanakkor a helyi kultúra megóvásáért emeltek szót.

Az amerikai gyorséttermi hálózat első tibeti üzlete Lhászában nyílt meg kedden, az érdeklődési óriási volt – számolt be a megnyitóról a kínai sajtó szerdán.

Washingtoni és londoni székhelyű jogvédő szervezetek a hír hallatán a helyiek foglalkoztatására szólították fel a tulajdonos Yum! Brands amerikai vállalatot, egyben a tibeti kultúra értékeinek szem előtt tartására, a tibeti nyelv használatára figyelmeztettek.

Miközben a Hszinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy a helyi tibetiek az üzlet bejárata előtt fényképezkednek és “fellélegezve” örömittasan üdvözölték, hogy végre náluk is nyitott az étteremlánc, a kritikusok például azt vetették az üzemeltető szemére, hogy nem elég autentikus a berendezés, hiába tették a falra a Potala-palota és a Csomolungma (Mount Everest) képeit.

Az amerikai nagyvállalat már több mint tíz éve felvetette az üzletnyitás gondolatát, de akkor az éles bírálatok hatására elállt a megvalósításától. Annak idején a dalai láma is levélben fejezte ki rosszallását, mondván a felhasznált csirkék tartásának körülményei és kegyetlen leölésük sérti a tibeti kultúrát.

A Yum! azzal érvel, hogy egyrészt piaci megfontolásból a fogyasztói igényeket kívánják kielégíteni, másrészt beruházásukkal munkahelyet teremtenek, elősegítik a regionális ellátási lánc fejlődését.

A Hszinhua idézte az új üzlet kínai menedzserét, aki szerint “Tibetben működő más gyorséttermek forgalmából az elmúlt években arra következtettek, hogy a helyiek nagy étvággyal fogyasztják a rántott csirkét és a hamburgert”.

Az új KFC-étterem 540 négyzetméteren terül el, és korábbi hírek szerint a beruházó egy a további terjeszkedés háttereként szolgáló hűtőház építését is tervezi egy külvárosi 4,7 hektáros területen. A KFC 1987-ben vetette meg a lábát Kínában, és jelenleg több mint ötezer étterme van 1100 településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik