Külföld

Börtönre ítéltek egy újságírót, mert korrupcióval vádolta Erdogant

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 19:50

Huszonegy hónap szabadságvesztésre ítélték szerdán a török hatóságok a Birgün című baloldali lap újságíróját, akit azzal vádoltak meg, hogy megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Az újság szerdai számában azt írta, hogy munkatársukat amiatt perelték be, mert egyik cikkében közvetetten korrupcióval vádolta meg az államfőt és fiát, Bilalt.

Büntetését mindenesetre a bírósághoz benyújtott írásbeli védekezése miatt kapta, ugyanis a dokumentum sorainak kezdőbetűiből az “Erdogan tolvaj” szókapcsolatot lehetett összeolvasni. Az újságíró ügyvédje fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant bírálói belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet.

Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő “sértések” miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta szaporodott meg. A török igazságügyi tárca adatai szerint azóta több mint 1800 bírósági eljárást indítottak az államfő elleni “sértés” miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.

Kommentek

palmüra templom (Array)Nekiment Palmürának a szír hadsereg
Szomalia-AU(960x640)(1).jpg (szomália, afrikai unió, )Elitegységekkel csapott le az USA Szomáliára