Nagyvilág

Szlovák választások: népes koalíciót alakítanának a liberálisok

Hat pártból álló kormánykoalíciót szeretnének alakítani a szombati választáson második legjobb helyezést elért szlovák liberálisok. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalom vezetője, Richard Sulík ezzel a céllal az érintett pártok vezetőivel szerdára indítványozott találkozót.

Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn bejelentette: a választási eredmények tükrében Robert Ficot, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét fogja megbízni kormányalakítási tárgyalások megkezdésével. A megbízást Robert Ficonak kedden kellett volna átvennie, ám az aktust – a regnáló kormányfő brüsszeli tartózkodásának elhúzódása miatt – szerdára halasztották. A legerősebb mandátumot szerzett ellenzéki párt elnöke – aki hétfőn az egyedüli lehetséges helyes döntésnek nevezte Fico kormányalakítási megbízatását – kedden a széles körű egyeztetést célzó indítványával már elébe ment Ficóék kormányalakítást célzó tárgyalásainak.

A Liberálisok vezetője, Richard Sulík a szerdai találkozóra a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO)mozgalom, a  jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a magát jobbközép pártként pozicionáló Háló (Siet), a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt, illetve a Boris Kollár vállalkozó által csak tavaly novemberben megalakított, politikailag meghatározhatatlan Család vagyunk (Sme rodina) csoportosulás vezetőit hívta meg. Sulík kedden újságírók előtt annak a nézetének adott hangot, miszerint: van esély arra, hogy a jobboldali pártok “ésszerű kompromisszumot” kössenek az országban uralkodó viszonyok javítása érdekében.

Történelmi összefogás lenne

Össze tudunk állítani egy stabil, 87 képviselői mandátummal rendelkező koalíciót

– idézte Sulík kijelentését a Sita szlovák hírügynökség. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy az SNS és a Most-Híd között “nézetbeli különbségek” vannak, ám mint mondta: ha felelősségteljes módon akarják irányítani az országot, megtalálhatnák a megegyezést, aminek érdekében ő személyesen a közvetítő szerepére is kész köztük. Az SaS elnöke rámutatott: kezdeményezésével nem vonja kétségbe Robert Fico kormányalakítási megbízatását, amennyiben a leköszönő kormányfő új kormányt tud alakítani, ö azt el fogja fogadni. Megjegyezte: az előrehozott választásokat elutasítja, azt a választókkal szembeni arroganciaként értékelné.

A hat pártból álló koalíció Szlovákia történetének legszélesebb körű kormánykoalíciója lehetne. Annak stabilitása és várható élettartama viszont  elemzők szerint  szerint megkérdőjelezhető. Ezt az érintett pártok közötti nézetkülönbségek mellett az a tény is megerősíteni látszik, hogy a vezető szerepet felvállalni készülő SaS, eddig egyetlen kormányban, Iveta Radicová 2010-ben összeállt sokszínű kabinetjében vállalt szerepet, amely 2011 őszén az euró mentőövről szóló szavazáson bukott meg, éppen a liberálisok ellenszavazatai miatt.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik