Nagyvilág

Gyors megegyezést vár Törökországgal a német külügyminiszter

Gyors megegyezést remél az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelésében a keddi ománi látogatása során nyilatkozó a német külügyminiszter.

“A részletek egyeztetése után (…) akár már a következő csúcstalálkozón is létrejöhet az áhított megegyezés” – vélte Frank-Walter Steinmeier. Az EU 28 tagállamának állam- és kormányfői március 17-én és 18-án ülnek össze újra.

A német diplomácia vezetője szerint Európa megmutatta: képes felnőni a menekültválság jelentette feladathoz.
Steinmeier az újabb ankarai követelésekkel kapcsolatban azt mondta: Törökország a kulcs a kialakult helyzet megoldásához, így muszáj vele megegyezni.

Törökország a hétfői brüsszeli csúcstalálkozón nagy visszhangot keltett új tervével, amely szerint Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné. Ezért cserébe az EU megduplázná a Törökországnak ígért hárommilliárd eurós támogatást, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben, illetve felgyorsítaná a csatlakozási tárgyalásokat az országgal.

A német külügyminiszter Ománban a több mint egy éve tartó jemeni konfliktusról is beszélt, és arra figyelmeztetett, hogy állóháború alakulhat ki az Arab-félsziget legszegényebb országában. A politikus óvta a feleket a katonai megoldástól, amely szerinte a szélsőségesek malmára hajtaná a vizet. Jemenben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és az al-Kaida arab-félszigeti szárnya is aktív.

A jemeni polgárháborúban a térség több országa is részt vesz. A húszi felkelőket a síita Irán támogatja, míg Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök mögött Szaúd-Arábia áll. A Rijád vezette szövetség 2015 márciusa óta légi támogatással segíti a jemeni kormányt. Omán közvetítőként aktív a konfliktusban, ugyanakkor az ENSZ égisze alatt megkezdett béketárgyalások rövid idő alatt zátonyra futottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik