Nagyvilág

Együttműködik Törökország és Görögország a menekültválságban

A török miniszterelnök azt mondta: minimálisra csökkentik a drámai jelenetek számát az Égei-tengeren.

Törökország kész visszafogadni az EU-ba igyekvő menedékkérőket – jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azután, hogy találkozott görög kollégájával, Alekszisz Ciprasszal. Cserébe ugyanakkor azt várja, hogy az Európai Unió ugyanolyan számban vegyen fel olyan személyeket, akiket megillet a menedékhez való jog.

Davutoglu arról is beszélt, hogy a schengeni térségben júniustól megszűnne a török állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettség, noha ezekről a tervekről még nem született végleges megállapodás, az EU-tagállamok a jövő heti csúcstalálkozón tárgyalnak újból róluk.

A török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya megerősíti a Görögországgal való együttműködést a válság kezelésében, és minimálisra csökkenti a „drámai jelenetek” számát az Égei-tengeren. „Törökország és Görögország közös választ ad azoknak Európában, akik úgy vélekednek, hogy Görögországnak és Törökországnak egyedül kell megbirkóznia a válsággal” – jelentette ki.

A kettéosztott Ciprus körüli vitára kitérve Davutoglu azt mondta: közel a megoldás. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, és Törökország nem ismeri el államként a Ciprusi Köztársaságot. A törökök lakta részen alakult Észak-ciprusi Köztársaságot viszont csak ők ismerik el.

Alekszisz Ciprasz szerint az EU-Törökország megállapodás egyértelmű jelzést küld a nem háborús országokból érkező menedékkérőknek arról, hogy sem politikai akarat, sem eszköz nincs arra, hogy átkeljenek Európába. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik