Nagyvilág

Bloomberg nem indul az elnökségért, mert fél, hogy miatta nyerne Trump

michael bloomberg (michael bloomberg)
michael bloomberg (michael bloomberg)

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere hosszas hezitálás után hétfőn bejelentette, hogy mégsem indul az elnökjelöltségért.

Bloomberg – aki nemcsak polgármestere volt New Yorknak, hanem a róla elnevezett vállalatbirodalom milliárdos tulajdonosa is – hosszú hónapokig tartó találgatásoknak vetett véget bejelentésével. Az üzletember a Bloomberg View honlapján közzétett állásfoglalásában közölte döntését.

Bloomberg hónapokon keresztül készítette elő a terepet esetleges indulásához: tanácsadói, majd közeli munkatársai beszéltek a sajtónak arról, hogy fontolgatja indulását. Programvázlatot is nyilvánosságra hoztak, majd februárban ő maga beszélt ilyen jellegű terveiről a brit Financial Times újságírójának. Liberális gazdaságpolitikát és konzervatív társadalompolitikát kínált volna a választóknak. Egyik párthoz sem csatlakozva, függetlenként indult volna. Mostani állásfoglalásából azonban az derül ki, hogy meglátása szerint ezzel a republikánus Donald Trump esélyeit javítaná, s ezt semmiképpen nem akarja.

Nem engedhetjük meg, hogy Amerika ismét nagy legyen annak az árán, hogy hátat fordítunk értékrendszerünknek, amely a világ legnagyszerűbb nemzetévé tett bennünket. Túlságosan is szeretem országunkat ahhoz, hogy szerepet vállaljak egy olyan jelölt megválasztásában, aki meggyöngítené egységünket és elhomályosítaná jövőnket

olvasható Bloomberg bejegyzésében. Szombati véleménycikkében Bloomberg külön is kitért Donald Trumpra, a New York-i milliárdos üzletemberre, aki pillanatnyilag a közvélemény-kutatásokat és az előválasztási eredményeket illetően is a republikánus tábor esélyes elnökjelöltje. Trump kampányát Bloomberg megosztónak és demagógnak nevezte, hozzátéve, hogy ő még ilyen választási hadjáratra nem emlékszik. Meglátása szerint Trump az emberek előítéleteire és félelmeire épít. Rémülettel töltik el őt Trump muszlimellenes fenyegetődzései is, valamint a Kína és Japán ellen “beígért” kereskedelmi háború víziója.

Trump “tudatlanságot mímel a fehérek felsőbbrendűségét illetően” – szögezte le Bloomberg, utalva arra, hogy David Duke, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan egykori vezetője támogatásáról biztosította Trumpot, ő viszont először egyáltalán nem határolódott el Duke-tól, majd amikor helyzete már tarthatatlanná vált, azzal próbálta mentegetni magát, hogy nem is tudja, kiről van szó. Michael Bloomerg szerint ezek a lépések megosztják az amerikaiakat, külföldön pedig aláássák az ország morális vezető szerepét a világban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik