Nagyvilág

Az USA komolyan veszi az észak-koreai atomfenyegetést

Washington komolyan veszi a megelőző atomcsapással való észak-koreai fenyegetőzést, és felszólítja Phenjant, hogy vessen véget a provokációknak – közölte helyi idő szerint hétfőn Washingtonban John Kirby amerikai külügyi szóvivő.

“Természetesen komolyan vesszük az effajta fenyegetéseket, és ismételten arra szólítjuk Phenjant, hogy vessen véget a provokatív retorikának, fejezze be a fenyegetőzéseket és a provokatív cselekedeteket, amelyek a nemzetközi szankciók újabb körének bevezetéséhez vezettek” – mondta Kyrbi.

Újságírók arról kérdezték a szóvivőt, hogy Washington meg akarja-e buktatni a phenjani rezsimet. “Világosan mondjuk, hogy mit akarunk. Békét és biztonságot akarunk a Koreai-félszigeten, fel akarjuk újítani a hatalmi tárgyalásokat, és a félsziget teljes és ellenőrizhető atommentesítését akarjuk elérni” – válaszolta Kirby.

Phenjan hétfőn megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, néhány órával az előtt, hogy a két ország minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben. A közös amerikai-dél-koreai parancsnokság értesítette Észak-Koreát a Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű hadgyakorlatok “védelmi jellegéről”.

Phenjan ennek dacára ellene irányuló agressziónak tartja őket. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető már a múlt pénteken elrendelte az ország atomfegyvereinek készenlétbe helyezését, hogy bármikor bevethetők legyenek válaszul az ellenségektől érkező fenyegetésekre.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki újra a feszültség, hogy január 6-án Észak-Korea végrehajtotta negyedik Föld alatti kísérleti atomrobbantását, majd február 7-én műholdat állított Föld körüli pályára olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, és akár 12 ezer kilométeres távolságra lévő célok megsemmisítésére is képes.

Válaszul erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten olyan új szankciókat léptetett életbe Észak-Korea ellen, amelyek gazdaságilag még jobban elszigetelik a világtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik