Nagyvilág

Véres összecsapás a tunéziai határon, 26 halott

Szélsőségesek ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain a Líbiával szomszédos területen hétfőn, az összecsapásokban legalább 21 támadó és öt civil meghalt, közölte egy tisztviselő.

A tájékoztatás szerint a támadás Ben Gardán településnél történt, a líbiai határtól nem messze.

A hadsereg szóvivője szerint a katonák 21 fegyveressel végeztek. Kórházi források öt civil halálos áldozatról is beszámoltak.

A belügyminisztérium a lövöldözés kirobbanásakor figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat.

Tunézia mély árkot ásott a határon, mert attól tart, hogy Líbiából, ahol az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentős teret nyert, fegyveresek szivárognak be az országba. A tunéziai határőrizeti erőket nyugati katonai tanácsadók képzik ki.

A határ líbiai oldalán iszlamistákat képeznek ki, akik tavaly számtalan esetben behatoltak Tunéziába, a többi között terrortámadást hajtottak végre a világhírű tuniszi Bardo Múzeumnál, illetve Szúsza városában, egy tengerparti szállodánál.

A múlt héten a tunéziai kormányerők a két ország határán többórás tűzharcban öt, állig felfegyverzett férfit öltek meg. A tűzharcban a tunéziai hadsereg egyik katonája is megsebesült, egy eltévedt lövedék pedig egy ártatlan civilt is megölt. Az ország fegyveres erői február közepe óta készültségben vannak, s figyelik a líbiai határvidéket, mert “pontos értesüléseik” voltak arról, hogy feltehetően az Iszlám Állam fegyveresei megpróbálnak beszivárogni Líbiából.

(Breaking News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik