Nagyvilág

Szíria: Amerika kizárja a katonai megoldást

A szíriai válság rendezési lehetőségei közül Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke kizárta a katonai megoldást.

A konfliktusban szemben álló “felek között a politikai megoldás lehet az egyetlen út, amely véget vethet az erőszaknak, és megadhatja a szíriai népnek a megérdemelt esélyt, hogy újra felépíthesse az országát” – mondta az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán a The National című helyi lapnak. Ennek “mindenki előtt világosnak kell lennie” – tette hozzá.

“Ezért kell továbbra is megpróbálnunk, bármilyen nehéz is, eljutni egy politikai megoldáshoz” – hangoztatta Biden. A tervek szerint pénteken Genfben újabb béketárgyalások kezdődnek a szíriai konfliktus rendezéséről. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia korábbi nyilatkozataikban alapvetően késznek mutatkoztak szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába amerikai parancsnokság alatt a dzsihadista csoportok, így az Iszlám Állam ellen is.

Az Egyesült Államok vezetésével jelenleg egy több országból álló katonai szövetség légicsapásokkal támadja az Iszlám Államot. A szíriai polgárháborúban azonban más szereplők, köztük számos fegyveres ellenzéki csoport is harcban áll a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik