Nagyvilág

Strasbourghoz fordultak a párizsi merényletek áldozatának szülei

Szerintük a belga állam működésében tapasztalható súlyos működési zavarok vezettek a novemberi terrortámadáshoz.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a novemberi párizsi merényletek egyik áldozatának szülei. Belgiumot vádolják azzal, hogy az állam működésében tapasztalható súlyos működési zavarok hozzájárultak a terroristák beszivárgásához Franciaországba, emiatt halt meg 26 éves fiuk a Bataclan koncertteremben.

Valentin Ribet szüleinek ügyvédje, Samia Maktouf rámutatott arra, hogy a többségében belga állampolgárságú terroristák a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedből származnak, ahol radikalizálódtak, felkészültek a dzsihádra és előkészítették a fegyveres akciókat. Maktouf nehezményezte, hogy a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud, valamint a szökésben lévő Salah Abdeslam annak ellenére utazhattak szabadon, hogy megfigyelték őket a belga hatóságok.

Ribet családja az emberi jogok európai egyezményének második cikkére, az élethez való jogra hivatkozik beadványában. A strasbourgi bíróság elvileg nem ítélkezhet olyan ügyben, melyben a sértett nem merítette ki az összes rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget, de az ügyvéd szerint a testület jó eséllyel befogadhatja az ügyet, mert a jogszabályok lehetővé teszik, hogy eltekintsenek az egyéb jogorvoslati lehetőségektől, ha bebizonyosodik, hogy az igazságszolgáltatásban súlyos hibák voltak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik