Külföld

Osztrák alkancellár: Erőszakkal is megvédhető az unió határa

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 07. 20:15

Szükség esetén akár erőszakkal is megvédhető az uniós külső határ - jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár.

Az alkancellár minderről az ATV osztrák televízió politikai műsorában beszélt, amelyet a csatorna hétfőn későn este tűz műsorra.

Az uniónak az a feladata, hogy szükséghelyzetben jelét adja, hogy egy határ valóban határvonalat jelent – jelentette ki a néppárti politikus és hozzátette: lehetőség szerint azonban kíméletesen, emberéletek veszélyeztetése nélkül kell eljárni. Mitterlehner szerint az erőszakot nem lehet elrettentésként alkalmazni.

Törekszenek rá, de elmondása szerint nem lát arra garanciát, hogy a schengeni egyezmény még 2017-ben is érvényben lesz. Az alkancellár szerint nem volt más választása Ausztriának, ezért vezette be a menekültek befogadásának felső határát. Kijelentette: Ausztria és Szlovénia nem lehet egész Európa előszobája.

Az osztrák intézkedés szerint idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

michael bloomberg (michael bloomberg)Bloomberg nem indul az elnökségért, mert fél, hogy miatta nyerne Trump
2800345 03/02/2016 Ukrainian citizen Nadezhda Savchenko, accused of involvement in the deaths of Russian journalists in Ukraine, at the Donetsk City Court in Rostov Region. Sergey Pivovarov/SputnikAz EU-hoz és Amerikához fordult az ukrán elnök az orosz fogságban lévő pilótanő miatt