Nagyvilág

Nagy kupac lúzer kerülhet be a szlovák parlamentbe

A szlovák választók akkora sallert kevertek le a politikai elitnek, hogy Robert Ficóéknak még most is cseng a fülük. Ezen a választáson a nácik kivételével mindenki vesztett.

Egyik ámulatból a másik döbbenetbe esnek Szlovákiában, ahol minden közvélemény-kutató a homokba dughatja a fejét jelenleg. Na, nem gyávaságból, hanem azért, mert ütésük se volt róla, milyen eredményeket hozhat a hétvégi parlamenti választás (bár nem könnyítette meg a dolgukat az sem, hogy két héttel a választások előtt hozható nyilvánosságra az utolsó felmérés eredménye). Mindenesetre a főbb tanulságok a következők:

  • Robert Fico kormánypártja, a Smer ugyan nyert, de a várakozásoknál lanyhábban szerepeltek, koalíciós kényszerbe kerültek.
  • Óriási meglepetésre a második helyre a küszöb közelébe jósolt SaS (Szabadság és Szolidaritás) került be, ami nem rossz egy liberális párttól, legalábbis magyarországi szemmel nézve.
  • Brutálisat erősödött a szélsőjobb: amellett, hogy a szeszkazán Jan Slotát leépítő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) becsusszant a parlamentbe, Marian Kotleba szélsőségesei, a báránybőrbe bújt neonáci Mi Szlovákiánk Néppárt is bejutott simán.
  • A magyar jellegű pártok közül a szokásos forgatókönyv érvényesült: Bugár Béláék Híd-Most pártja gyengén szerepelve, de bejutott, míg a Magyar Koalíció Pártja hiába fiatalított, maradt a parlamenten kívül.
Pozsony, 2016. március 6. Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletet tart Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét. (MTI/EPA/Filip Singer)
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletet tart Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét. (MTI/EPA/Filip Singer)

A hangulat tehát sehol sem hurráoptimista, főleg nem Mikuláš Dzurindáéknál. Az egykori kormányfő kereszténydemokrata pártja, a KDH még a parlamentbe se jutott be, ekkora bukás nálunk talán az MDF-é volt. De nem örülhet Fico (aki korábban Andrej Kiska ellen az államfőválasztást is bukta), nem örülhetnek az értelmes, szélsőjobber eszméket rühellők, de a magyarok sem.

A pozsonyi Új Szó A megalázott ország címmel közölt publicisztikát, ami kiválóan visszaadja a nyomott szlovák közhangulatot.

Fellendítés helyett a karlendítésre szavazott az ország

A fő gond a szerző szerint, hogy protestszavazatok záporoztak, szinte mindenki a Smer ellen szavazott. Aki nem határolódott el határozottan a Smertől, az gyengén szerepelt, aki elhatárolódott, az is. Mert a Fico ellenpólusaként jellemzett jobboldalt is a kudarcok részének tekintették a választók. Elég emlékezni az Iveta Radičová tyúkanyószárnyai alatt összejött jobbos koalícióra, ami atomjaira esett szét nagyon hamar. Nem is kértek ebből a jobboldalból.

Pozsony, 2016. március 5. Szimpatizánsok várakoznak a szlovákiai parlamenti választások eredményeire a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi székházában 2016. március 5-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Szimpatizánsok várakoznak a szlovákiai parlamenti választások eredményeire a Magyar Közösség Pártjának (MKP) pozsonyi székházában 2016. március 5-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

És ezen a ponton jöttek be azok a tömörülések, amikre az emberek maximum heccből gondolhattak. Boris Kollár 6,6 százalékos Sme rodina pártja, na meg a két szélsőjobbos bagázs, az SNS és a Kotleba-párt, amik még a nemzetközi sajtót is meglepték. Róluk ezt írta az Új Szó:

Az a párt, amelyiknek nem írom le a nevét, 14 képviselőt küld a parlamentbe. Az a pártelnök, akinek nem írom le a nevét, bakancsban masírozik be a besztercebányai megyeházáról a parlamentbe. 14 nettó neonáci.

A magyar pártokról is érdemes pár bővebb szót szólni. Az MKP egyes vélemények szerint ugyanott szúrta el, ahol 2010-ben: agresszív, pökhendi és lenéző kampányt folytattak, miközben kaptak némi támogatást a Fidesztől is. A trükk annyiban bejött, hogy a magyarlakta járásokban egész sokan szavaztak az MKP-ra, a komáromi és a dunaszerdahelyit is be tudták húzni a Híd, sőt az összes többi párt előtt.

A Bumm.sk összegzése szerint viszont az érsekújvári, a galántai, a vágsellyei, vagy épp a rozsnyói járás a Hídé lett, bár a vegyespárt egyetlen járásban sem győzött (az MKP mellett csak a SaS tudta Ficóékat megverni Szenc és Pozsony vidékén). Hiába minden, mindkét párt alulteljesített a fenti okokból, ami Berényi József MKP-elnök székébe kerülhet.

Pozsony, 2016. március 6. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke (j2) kezet fog a párt tagjaival a szlovákiai parlamenti választások eredményváróján tartott sajtótájékoztatón az MKP pozsonyi székházában 2016. március 6-án. Az MKP a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke (j2) kezet fog a párt tagjaival a szlovákiai parlamenti választások eredményváróján tartott sajtótájékoztatón az MKP pozsonyi székházában 2016. március 6-án. Az MKP a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg, így az 5 százalékos küszöb miatt nem jutott be a szlovák törvényhozásba.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Érdekesség, hogy pont a magyar határ menti nagykürtösi régióban lettek a legerősebbek a neonáci Kotlebáék, itt 11 százalék felett teljesítettek. Ennek ellenére tőlük talán nem kell annyira félniük a magyaroknak, ahogy a Brüsszel ellen fordult Szlovák Nemzeti Párttól sem. Ugyanis ahogy nálunk, úgy Szlovákiában is a migránsellenesség viszi előre a politikát. Emlékezzünk meg a bajszos pártvezér (nem, nem Hitlerre gondoltunk) nyílt leveléről, amit tavaly nyáron írt Orbán Viktor kormányfőhöz:

Elérkezett az ideje annak, hogy megszüntessünk minden torzsalkodást és valamennyi történelmi ellentétet Magyarország és Szlovákia népei között. Tegyük félre a sovinizmust és egyesítsük erőinket az európai népek közös ellenségei ellen! Csak így maradhat fenn közös keresztény hitünk! Egyedül így maradhatnak fenn a szlovákok és a magyarok! Istenért, a nemzetért, Brüsszel ellenében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik