Nagyvilág

Külföldi nyomásgyakorlással menekítené meg Porosenko az ukrán pilótanőt

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)
Washingtonban és Brüsszelben is kilincsel az ukrán államfő Nagyija Szavcsenko elengedéséért.

Porosenko ukrán államfő azt reméli, hogy amerikai és európai uniós nyomásra Oroszország szabadon engedi a fogságban lévő és éhségsztrájkoló Szavcsenkot. Nobel-díjas irodalmi személyiségek is kiálltak az ukrán pilótanő szabadulása mellett, az „Európai vezetőkhöz“ intézett levelükhöz ötezer támogató aláírás gyűlt össze.

A 34 éves pilóta főhadnagy 2014-ben az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot, majd a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor belépett a szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Később Moszkva összefüggésbe hozta két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálával. Szavcsenkot azzal vádolták, hogy ő adta meg bajtársainak a koordinátákat a tévések tartózkodási helyéről. A nő ugyanakkor kitart amellett, hogy a történés idején ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak.

Vasárnap tojással dobálták meg az orosz nagykövetséget Kijevben a Szavcsenko szabadon bocsátását követelő tüntetők. Válaszul erre Ukrajna moszkvai nagykövetségénél mintegy 150-en vonultak fel tiltakozásuknak adva hangot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik