Nagyvilág

Egy újabb felmérés szerint is nőtt Merkel népszerűsége

A menekültpolitikával nem értenek egyet, de az elemzők szerint nem ez a meghatározó a választók életében.

Újabb felmérés jelzi Angela Merkel támogatottságának növekedését: a YouGov közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a februári 32-ről 37 százalékra nőtt azoknak a németeknek az aránya, akik elégedettek a kancellár munkájával, és 61-ről 57 százalékra csökkent az elégedetlenek aránya.

Az őszi-téli hónapokban különösen Merkel pártjának, a CDU-nak és a testvérpárt CSU-nak a választói fordultak el nagy számban a kancellártól. A februári 48 százalék után viszont már 54 százaléknyian vannak a pártszövetség táborában azok, akik elégedettek a munkájával, és 49-ről 42-re csökkent az elégedetlenek aránya.

Angela Merkelnek a német választók szerint továbbra sincs alternatívája – egyetlen politikus sem akad, akire a többség azt mondta volna, hogy alkalmas az utódlásra. A legtöbben a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert tartanák alkalmasnak, de őt is csak 22 százaléknyian jelölték meg.

A múlt héten egy másik kutatóintézet, az Infratest-dimap is Merkel megítélésének javulásáról számolt be – reprezentatív felmérésük szerint egy hónap alatt 46-ról 54 százalékra emelkedett a kancellár munkájával elégedetlenek aránya, ugyanakkor a többség, 59 százalék elutasítja a menekültpolitikáját.

Az elemzők szerint az, hogy a választók annak ellenére támogatják Merkelt, hogy menekültpolitikájával nem értenek egyet, azzal magyarázható, hogy a menekültügy kiemelt téma ugyan, de nem meghatározó a választók életében, a munkaerő-piaci helyzet vagy a gazdasági környezet alakulása legalább ugyanannyira érinti őket. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik