Külföld

Egy újabb felmérés szerint is nőtt Merkel népszerűsége

24.hu
24.hu

2016. 03. 07. 17:46

A menekültpolitikával nem értenek egyet, de az elemzők szerint nem ez a meghatározó a választók életében.

Újabb felmérés jelzi Angela Merkel támogatottságának növekedését: a YouGov közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a februári 32-ről 37 százalékra nőtt azoknak a németeknek az aránya, akik elégedettek a kancellár munkájával, és 61-ről 57 százalékra csökkent az elégedetlenek aránya.

Az őszi-téli hónapokban különösen Merkel pártjának, a CDU-nak és a testvérpárt CSU-nak a választói fordultak el nagy számban a kancellártól. A februári 48 százalék után viszont már 54 százaléknyian vannak a pártszövetség táborában azok, akik elégedettek a munkájával, és 49-ről 42-re csökkent az elégedetlenek aránya.

Angela Merkelnek a német választók szerint továbbra sincs alternatívája – egyetlen politikus sem akad, akire a többség azt mondta volna, hogy alkalmas az utódlásra. A legtöbben a szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert tartanák alkalmasnak, de őt is csak 22 százaléknyian jelölték meg.

A múlt héten egy másik kutatóintézet, az Infratest-dimap is Merkel megítélésének javulásáról számolt be – reprezentatív felmérésük szerint egy hónap alatt 46-ról 54 százalékra emelkedett a kancellár munkájával elégedetlenek aránya, ugyanakkor a többség, 59 százalék elutasítja a menekültpolitikáját.

Az elemzők szerint az, hogy a választók annak ellenére támogatják Merkelt, hogy menekültpolitikájával nem értenek egyet, azzal magyarázható, hogy a menekültügy kiemelt téma ugyan, de nem meghatározó a választók életében, a munkaerő-piaci helyzet vagy a gazdasági környezet alakulása legalább ugyanannyira érinti őket. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.