Devatoglu és Orbán (ahmet davutoglu, orbán viktor, )
Külföld

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az EU és Törökország vezetői

24.hu
24.hu

2016. 03. 06. 14:47

A holnapi találkozó célja, hogy megvitassák a migrációs válság kezelésének főbb kérdéseit.

Az EU és Törökország képviselői egy munkaebéd keretében fognak tárgyalni a menekültválságról szóló közös akcióterv végrehajtásáról. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat. – értesült az MTI.

A csúcsértekezleten az Európai Unió huszonnyolc tagországának állam-, illetve kormányfői és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök mellett részt vesz Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli az ülésen.

Donald Tusk február közepén jelentette be, hogy március elején találkozót tartanak az EU és Törökország vezető politikusai. Mint akkor mondta, a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között létrejött egyezmény végrehajtása továbbra is elsődleges fontosságú, ezért van szükség a felek közti egyeztetésre.

Ankara tavaly november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migránsáradat megfékezésére, cserében az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Az utóbbi időben több uniós vezető is azt hangoztatta, hogy fel kellene gyorsítani az EU és Törökország közötti megállapodás teljes körű végrehajtását. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss adatai szerint február 1. és 28. között még mindig 53 150 migráns, vagyis naponta nagyjából 1900 ember érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Mark Rutte, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke csütörtökön kifejtette, hogy Ankarának a nullához kell közelítenie a Törökországból Európába induló menekültek és migránsok számát. Rutte hozzátette, hogy a török kormánynak az embercsempészek elleni harc terén is többet kellene tennie, és fel kellene gyorsítania a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlók visszafogadását. “Úgy gondolom, hogy hétfőn elfogadható döntésekre juthatunk ezen kérdések mindegyikéről” – fogalmazott a holland kormányfő.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Dzahrán, 2012. április 12.
Dátummegjelölés nélküli felvétel a szaud-arábiai Dzahrán városhoz közeli olajfinomítóról. Irán 2012. április 11-én leállította Németországba irányuló olajszállításait és mintegy száz európai uniós vállalat termékeinek importját tiltotta meg. Teherán korábban jelezte: más uniós tagállamok esetében is leállítja olajexportját válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, és szankciókkal sújtja az iráni jegybankot. (MTI/EPA) *** Local Caption *** 00000403078188Halálra ítélték az egykori dollármilliárdost
Donyeck, 2015. október 13. 
Oroszbarát szakadár lázadók az ukrán kormányerõk és a kelet-ukrajnai szeparatisták harcainak áldozatul esett donyecki repülõtér romjai elõtt 2015. október 13-án. A légi kikötõ 2015. jauárjáig több mint 240 napon át volt fegyveres összecsapások színtere. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)Ismét harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában - két katona meghalt