Külföld

Négyszázezer menekültet kellene Németországnak befogadnia az osztrák kancellár szerint

24.hu
24.hu

2016. 03. 06. 14:31

Werner Faymann osztrák kancellár legalábbis erről beszélt egy mai lapinterjúban.

A kancellár a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozatában úgy vélte, hogy amíg Németország nem “fogalmaz világosan”, addig a menekültek továbbra is azt fogják gondolni, hogy nekiindulhatnak Európának. “Emberek millió mérlegelik ezt jelenleg” – jelentette ki a kancellár. Ha Európa osztrák mintára határozná meg a beengedhető menekültek számát, akkor kétmillió migránst tudna elhelyezni – vélte Faymann.

Az osztrák intézkedés szerint idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába, naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Werner Faymann kancellár

Az osztrák kormány döntését Németország és az EU is bírálta. Faymann kijelentette, hogy a kritikák ellenére Ausztria következetes marad, és kitart a határozata mellett.

“Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy mi történhet júliusban vagy augusztusban, amikor az unió külső határa továbbra sem működik, és az embereket ugyanúgy átengedik” – jelentette ki a kancellár.

Faymann szerint amikor Ausztria szeptemberben megnyitotta a határait, az “rövid ideig tartó szükségmegoldás” volt csupán. “Már rögtön a kezdetekkor mondtam, hogy vissza kell térni a normális állapotokhoz, csökkenteni kell a menekültek számát, és közös európai megoldásra van szükség” – jelentette ki. Számos uniós tagállam arra hagyatkozott, hogy Németország, Ausztria és Svédország befogadja a menekülteket – mondta Faymann, hozzátéve: azonban kiderült, hogy az uniós megoldás nem elegendő, és teljes mértékben hiányzik az országok szolidaritása is.

A kancellár szerint felelőtlenség lenne, ha ő továbbra is az uniós megoldásra várna. Úgy vélte: döntésével nem okozott senkinek sem kárt, csupán az ország érdekeit követi. “Kormányfőként ez a feladatom” – jelentette ki.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter az Österreich című napilap vasárnapi számának adott interjúban úgy vélte, hogy az uniós elosztásban nem kellene részt vennie Ausztriának, hiszen már eddig a feladatok “oroszlánrészét” teljesítette. Szerinte ha Ausztria Görögországból fogadna be menekülteket, akkor annak “rossz üzenete lenne”. A nyilatkozatban aláhúzta: a menekültek hiánytalan regisztrációjára van szükség, és be kell szüntetni a migránsok átengedését.

Az osztrák belügyminisztérium vasárnapi bejelentése szerint Ausztria 20 tonna segélyszállítmányt küld Görögországba a menekültek megsegítésére. A Vöröskereszt bécsi raktárában jelenleg mintegy 600 összecsukható matracos ágy, 70 hálózsákos kempingágy, 800 tisztálkodó csomag és 1500 szivacsmatrac gyűlt össze, ezeket a következő héten szállítják a migráció sújtotta görög területekre.

kgs \ kkp \ sag, az MTI nyomán

Kommentek

Donyeck, 2015. október 13. 
Oroszbarát szakadár lázadók az ukrán kormányerõk és a kelet-ukrajnai szeparatisták harcainak áldozatul esett donyecki repülõtér romjai elõtt 2015. október 13-án. A légi kikötõ 2015. jauárjáig több mint 240 napon át volt fegyveres összecsapások színtere. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)Ismét harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában - két katona meghalt
Kabul, 2015. január 1.
Asraf Gáni afgán államfõ sajtótájékoztatót tart a kabuli elnöki palotában 2015. január 1-jén. Gáni kijelentette, hogy mostantól kezdve egyedül a helyi biztonsági erõk felelõssége, hogy megvédjék Afganisztánt a tálib lázadóktól. Január elsejére hivatalosan is véget ért a NATO vezette nemzetközi biztonsági erõk (ISAF) harci küldetése Afganisztánban, és az új évvel kezdetét vette az Eltökélt Támogatás fedõnevû misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erõket. (MTI/EPA/Hedayatullah Amid)Legyőzték a tálibokból lett Iszlám Állam-híveket Afganisztában