Vorkuta, 2016. február 28.
A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma által 2016. február 28-án közreadott kép egy mentõcsapat tagjairól a Vorkutaugol orosz bányászvállalat Szevernaja szénbányájában. Harminchatra emelkedett a Komi Köztársaságban lévõ település bányájában történt szerencsétlenség halálos áldozatainak száma, miután február 28-án egy újabb robbanást követõen a hatóságok halottnak nyilvánították a három napja mélyben rekedt 26 bányászt. (MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma)
Külföld

Elárasztják a február végén felrobbant orosz bányát

24.hu
24.hu

2016. 03. 06. 15:03

A föld alatt még égő tüzeket igyekeznek így eloltani. Az áldozatokat csak ezek után próbálják majd a felszínre hozni.
Korábban a témában:

Az orosz katasztrófa-elhárítás vasárnap úgy határozott, hogy a még égő föld alatti tüzek eloltása érdekében el fogják árasztani a Vorkuta melletti Szevernaja szénbányát, ahol egy február végi metánrobbanásban 36-an életüket vesztették – jelentette az MTI.

Az elárasztás műveletét 60-80 nap alatt tervezik végrehajtani. Ezt követően folytatódnak majd a február 25-én bekövetkezett gázrobbanás miatt beomlott járatok megtisztítását és az áldozatok holttestének felkutatását célzó erőfeszítések.

A döntésről a Vorkutaugol bányaipari vállalat tájékoztatása szerint az áldozatok hozzátartozóival is egyeztettek. A sarkkörön túl fekvő észak-szibériai város ügyészsége március 3-án azzal a felterjesztéssel fordult a helyi bírósághoz, hogy a felszín alatt rekedt bányászokat és bányamentőket a hozzátartozóik érdekében nyilvánítsák halottnak.

Szakértők szerint a bányában a helyreállítási munkálatok akár fél-egy évig is elhúzódhatnak. A Vorkutaugol ígéretet tett arra, hogy berobbant bánya alkalmazottait ebben az időszakban is foglalkoztatni fogja.

Az illetékes hatóságok a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében biztonsági ellenőrzést tartanak a sarkkörön túli orosz bányákban.

A Szevernaja lelőhelyről tavaly 2,8 millió tonna szenet hoztak fel. Az idei terv a robbanást megelőzően 2,1 millió tonna volt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The Patriarch Kirill of Moscow and All Russia during celebration in his honor in the Orthodox Metropolitan Cathedral in Vila Mariana Sunday, 21. (PHOTO: WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)"Oroszország a kereszténység talán legfőbb védelmezője"
Dzahrán, 2012. április 12.
Dátummegjelölés nélküli felvétel a szaud-arábiai Dzahrán városhoz közeli olajfinomítóról. Irán 2012. április 11-én leállította Németországba irányuló olajszállításait és mintegy száz európai uniós vállalat termékeinek importját tiltotta meg. Teherán korábban jelezte: más uniós tagállamok esetében is leállítja olajexportját válaszul arra, hogy az Európai Unió januárban arról döntött: július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, és szankciókkal sújtja az iráni jegybankot. (MTI/EPA) *** Local Caption *** 00000403078188Halálra ítélték az egykori dollármilliárdost