DAVENPORT, IA - DECEMBER 05:  Republican presidential candidate Donald Trump speaks to guests gathered for a campaign event at Mississippi Valley Fairgrounds on December 5, 2015 in Davenport, Iowa. Trump continues to lead the most polls in the race for the Republican nomination for president.  (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Külföld

Donald Trump a terroristák miatt újra bevezetné a kínvallatást

24.hu
24.hu

2016. 03. 06. 19:36

A republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelem éllovasa a terroristák vallatásához engedélyezné a kínzásokat.
Korábban a témában:

Az MTI értesülései szerint a milliárdos újra megváltoztatta a véleményét a terroristáktól való információszerzések legdrasztikusabb módjával kapcsolatban.

Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbefojtást imitáló vallatást, és a terroristák családtagjait is célba venné. Később kijelentette: a fegyveres erők főparancsnokaként sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére. Most viszont a republikánusokhoz közel álló Fox televízióban úgy fogalmazott: elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat.

Az Egyesült Államokban ugyanis 2006-ban, még a Bush-kormány idején tiltották be a kínvallatást, amelyet jellemzően a szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdtek alkalmazni, “fokozott kihallgatási technikának” nevezve azt. A CIA egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, de Barack Obama hivatalba lépése után két nappal betiltotta a módszert.

Donald Trump (Array)

“Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak” – fejtegette legújabb véleményét az elnökjelöltségre pályázó ingatlanmágnás. Hozzátette, hogy bár nincs elbűvölve tőlük, de tiszteli ezeket a szigorú törvényeket.

Trump még csütörtökön, a republikánus pályázók országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is.

Még a republikánus táborban is élesen bírálták őt ezért, így pénteken a The Wall Street Journal című lapnak küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat, de minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.

Michael Hayden, az amerikai légierő négycsillagos nyugalmazott tábornoka, a CIA és az NSA volt igazgatója a napokban egy interjúban ugyanakkor egyértelműen leszögezte, hogy a hadsereg visszautasítaná, ha olyan utasítást kapna, mely szerint a terroristákat vagy a családtagjaikat meg kell kínozni.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

szir-legicsapas(430x286)(1).jpg (szíria, aleppo, légicsapás, )Támadás ért egy aleppói piacot
President Barack Obama and former First Lady Nancy Reagan walk side-by-side through Center Hall in the White House, June 2, 2009. To the left of Mrs. Reagan hangs her official White House portrait as First Lady. (Official White House Photo by Pete Souza)

This official White House photograph is being made available for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way or used in materials, advertisements, products, or promotions that in any way suggest approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House. Meghalt Nancy Reagan