Nagyvilág

Új parlamentet választ Szlovákia

A választás este tíz óráig tart. Megközelítőleg 4,4 millió választópolgár 23 politikai pártra és mozgalomra, illetve azok közel 2900 képviselőjelöltjére adhatja le voksát.

Felmérések szerint viszonylag alacsony, 50-55 százalék közötti részvételi arány várható, ami akár az eddigi legalacsonyabb is lehetne. A felmérések üzenete ugyanakkor nem egyértelmű, figyelembe véve, hogy a múltban is rendszerint alábecsülték a részvételi szándékot. Négy évvel ezelőtt például 40-50 százalék körüli arányt jósoltak, de végül több mint 59 százalékos lett.

Korábban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzelmét valószínűsítik. További 6 politikai csoportosulásnak van érdemi esélye arra, hogy átlépi az 5 százalékos szavazati küszöböt, és bekerül a 150 fős parlamentbe.

Köztük van a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő, Berényi József vezette (jelenleg parlamenten kívüli) Magyar Közösség Pártja (MKP) és Bugár Béla magyar szavazatokra is számító “vegyespártja” a Most-Híd is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik