Nagyvilág

Bulgária négyszáz katonát küld a görög határra

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának – jelentette be szombaton az ország miniszterelnöke.

Bojko Boriszov annak a gyakorlatnak a befejezése után jelezte ezt, amelyet a biztonsági szervek hajtottak végre páncélozott járművek és helikopterek bevetésével a kritikus – Görögországgal és Macedóniával közös – határszakaszon. Elmondta: a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség több mint négyszáz emberét fogják a görög határhoz irányítani, hogy megelőzzék a bevándorlók további tömeges beáramlását. Hozzátette, az ország képes néhány óra alatt további mintegy ötszáz embert mozgósítani szükség esetén a határ védelmére.

Bulgária eddig nem látta szükségét, hogy különleges intézkedésekkel óvja a Görögországgal közös, 470 kilométeres zöld határát, ahol főleg magas hegyek húzódnak, s ahol mintegy 150 kilométernyi szakasz nehezen átjárható.

A bolgár parlament februárban hagyta jóvá az ország védelméről és a fegyveres erőkről szóló törvény módosítását. Ebben feljogosították a katonai egységeket arra, hogy a határrendőrséggel együtt járőrözzenek.

Bulgária kívül esik a migránsok által használt nyugat-balkáni útvonalon. Szófia most viszont attól tart, hogy nagyszámú migráns érkezhet, miután több mint tízezer menekült rekedt Görögországban, a görög-macedón határ mentén.

Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai jelenleg azon fáradoznak, hogy meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon.

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítik a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet Nyugat-Európába.

Bulgária eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik