Nagyvilág

Fico és Orbán, a két legjobb barát

Orbán, Fico átadás (orbán viktor, robert fico, )
Orbán, Fico átadás (orbán viktor, robert fico, )
Német lapok írnak ismét Magyarországról. A FAZ szerint újra teljes a magyar-szlovák barátság, a Spiegel szerint Orbán a nemzetek Európáját akarja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Spiegel Online Horst Seehofer bajor miniszterelnök budapesti látogatásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ pénteki számában Muzulmánok, köszönöm nem címmel közölte Karl-Peter Schwarz elemzését a szlovákiai belpolitikáról, és ebben kiemelte, hogy Robert Fico kormányfő ugyan ebben a kampányban is “kijátszotta a ‘magyar kártyát'”, de ezúttal egy “egészen más játékban”, és szinte elválaszthatatlan “barátjától”, Orbán Viktortól.

Hozzátette, a Nyugat-Európában “autoriter nacionalistaként ócsárolt” magyar kormányfő népszerű Szlovákiában. Fico és Orbán hasonlít az “államkapitalista hajlamaikat” és az Oroszország elleni uniós szankciók elutasítását tekintve, a menekültválságban tett kijelentéseik pedig “szinte azonosak”.

Spiegel: Orbán megállítaná Brüsszelt

A Spiegel Online Orbán európai kezdeményezése: ‘Meg kell állítanunk Brüsszelt’ címmel közölte Keno Verseck írását, aki írt Seehofer látogatásának körülményeiről és előzményeiről, és kifejtette, hogy Orbán korábban azt mondta, Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy uniós reformokat kezdeményezzen, most viszont ebben változás tapasztalható.

A magyar kormányfő vezető szerepre tör a menekültválságban, és “további alapvető fontosságú uniós reformkérdésekben is a vezetésével induló kelet-európai kezdeményezések lebegnek előtte” – írta a szerző. Hozzátette, Orbán “szorgalmazza a ‘nemzetek Európája’ kialakítását”, amiben a tagállami parlamentek és kormányok széles hatáskörrel rendelkeznek – szemlézett az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik