Nagyvilág

Európa 5 vezetője szerint van értelme a szíriai tűzszünetnek

A szíriai tűzszünetnek már vannak kezdeti eredményei, amelyek egyengetik az utat a szíriai helyzet politikai rendezése felé – állapította meg öt európai ország vezetője pénteken, telefonos konferenciabeszélgetésük után.

A távértekezleten Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnök és Matteo Renzi olasz kormányfő vett részt.

Merkel a konferenciát követően azt mondta, hogy Putyin megerősítette Oroszország elkötelezettségét a tűzszünet iránt, és ez kulcsfontosságú üzenetként értékelhető Moszkva részéről.

“Az orosz elnök megerősítette, hogy csak az Iszlám Állam és az an-Nuszra front ellen folytatódnak orosz támadások” – mondta Merkel. Ezt a két iszlamista szervezetet tevékenységük terrorista jellege okán eleve nem vonták be az érintettek az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünetbe.

Putyin a távértekezleten megjegyezte: nem akadályozza a szíriai békefolyamatot a damaszkuszi kormány döntése arról, hogy áprilisban parlamenti választásokat tartanak a hatályban lévő alkotmánynak megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik