Nagyvilág

EMNT: a forradalmárokat csapja arcul az elnök döntése

tokes-laszlo-szekely-zaszloja(210x140).jpg (Array)
tokes-laszlo-szekely-zaszloja(210x140).jpg (Array)
Visszavonta Klaus Iohannis román államfő Tőkés László állami kitüntetését, amit az 1989-es forradalomban játszott szerepéért kapott korábban. Az erdélyi magyarok felbőszültek.

A szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás elleni közvetlen támadásnak, az 1989-ben utcára vonult tüntetők arculcsapásának tartja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége, hogy Klaus Iohannis román államfő visszavonta elnöküktől, Tőkés László EP-képviselőtől a Románia Csillaga érdemrendet.

A pénteken kiadott elnökségi állásfoglalás szerint Románia vezetői bebizonyították: csak akkor védik a szólásszabadságot, ha az időszerű államérdek úgy kívánja, egyébként “igyekeznek megfélemlíteni, elhallgattatni, elbizonytalanítani, lejáratni vagy bíróságon meghurcolni azokat, akik szót emelnek egy nemzeti közösség alapvető jogaiért”. Úgy értékelik, Iohannis döntése “sajnálatos módon illeszkedik abba a magyarellenes akciósorozatba, amelynek immár több hónapja tanúi és elszenvedői vagyunk”.

Igen későn kapott érdemrend

Felidézték, Tőkés “igen későn”, a forradalom huszadik évfordulóján, annak a kivételes bátorságának és emberi méltóságának az elismeréseként kapta a kitüntetést, ami “a személyes példa erejével a román nép kommunista diktatúra elleni történelmi forradalmának kirobbanásához vezetett”.

Az EMNT elnöksége szerint a sors fintora az, hogy miután Traian Basescu korábbi államfő erre az indoklásra hivatkozva nem kívánta visszavonni az érdemrendet, néhány évvel később az a Iohannis hozott ilyen illúzióromboló döntést, akinek a megválasztását az erdélyi magyarok nagy többsége is támogatta.

Az EMNT felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja az államfő gesztusát, és tiltakozik az érdemrend visszavonása ellen, ami szerintük azt jelzi, hogy Romániában ma is “épp oly törékeny a demokrácia és annak minden vívmánya”, mint volt 26 évvel ezelőtt.

Megmaradt érdemek

“Tőkés László érdemei, történelmi szerepe Románia csillaga nélkül is megmaradnak. Sem 2009 előtt, sem 2016 után nem eszerint osztogatják az érdemeket. A magyar közösség soraiban biztosan nem” – zárul az EMNT elnökségének állásfoglalása.

Iohannis csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkéstől az érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik