Külföld

A törököknek júniusig meg kell állítaniuk a menekülteket

24.hu
24.hu

2016. 03. 04. 19:42

Nincs mese az EU nagykövete szerint, csak akkor jöhetnek az uniós kedvezmények, ha a törökök teljesen lestopolják az EU-ba tartó hullámot.
Korábban a témában:

Törökországnak június 1-ig meg kell szüntetnie vagy legalábbis jelentősen csökkentenie kell a migránsáradatot – közölte az Európai Unió törökországi delegációjának vezetője, Hansjörg Haber nagykövet isztambuli sajtótájékoztatóján pénteken. Emlékeztetett, hogy ez az a határidő, amikorra az EU-török visszafogadási megállapodást teljes egészében életbe kell léptetni.

Haber azt is közölte, “nem automatikus”, hogy az Európai Unió a kitűzött októberi határidőig dönt a török állampolgárokkal szembeni vízumkönnyítésről. A diplomata bejelentette, az EU és Törökország megállapodott, hogy a novemberben elfogadott, 3 milliárd eurós akcióterv jelentős részét humanitárius segélyezésre fordítják. Haber elmondta, a keretösszegből 400 millió eurót már átutaltak Törökországnak.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Athénban arról beszélt, hogy jelentősen csökkent az ország határaihoz érkező menedékkérők száma. A török diplomácia vezetője szerint megvizsgálják, hogy visszafogadják Európából azokat a menedékkérőket, akik nem Szíriából érkeztek. Cavusoglu felidézte, hogy eddig Görögország 860 menedékkérő visszaszállítását kérvényezte, amit Ankara “99 százalékban” jóvá is hagyott. Szerdán 300, zömmel észak-afrikai menedékkérőt szállítottak vissza – írja az MTI.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MOUNT PLEASANT, SC - DECEMBER 7:  Supporters listen as Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the crowd Pearl Harbor Day Rally At USS Yorktown Monday, December 7, 2015, in Mt. Pleasant, South Carolina. The South Carolina Republican primary is scheduled for February 20, 2016. (Photo by Sean Rayford/Getty Images)A halál vámszedője lenne Donald Trump?
Elfogták a lefejező üzbég dadus fiát