Nagyvilág

A törököknek júniusig meg kell állítaniuk a menekülteket

Nincs mese az EU nagykövete szerint, csak akkor jöhetnek az uniós kedvezmények, ha a törökök teljesen lestopolják az EU-ba tartó hullámot.

Törökországnak június 1-ig meg kell szüntetnie vagy legalábbis jelentősen csökkentenie kell a migránsáradatot – közölte az Európai Unió törökországi delegációjának vezetője, Hansjörg Haber nagykövet isztambuli sajtótájékoztatóján pénteken. Emlékeztetett, hogy ez az a határidő, amikorra az EU-török visszafogadási megállapodást teljes egészében életbe kell léptetni.

Haber azt is közölte, “nem automatikus”, hogy az Európai Unió a kitűzött októberi határidőig dönt a török állampolgárokkal szembeni vízumkönnyítésről. A diplomata bejelentette, az EU és Törökország megállapodott, hogy a novemberben elfogadott, 3 milliárd eurós akcióterv jelentős részét humanitárius segélyezésre fordítják. Haber elmondta, a keretösszegből 400 millió eurót már átutaltak Törökországnak.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Athénban arról beszélt, hogy jelentősen csökkent az ország határaihoz érkező menedékkérők száma. A török diplomácia vezetője szerint megvizsgálják, hogy visszafogadják Európából azokat a menedékkérőket, akik nem Szíriából érkeztek. Cavusoglu felidézte, hogy eddig Görögország 860 menedékkérő visszaszállítását kérvényezte, amit Ankara “99 százalékban” jóvá is hagyott. Szerdán 300, zömmel észak-afrikai menedékkérőt szállítottak vissza – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik