Nagyvilág

A halál vámszedője lenne Donald Trump?

Fura következtetésre jutott a Washington Post, ami szerint Trump szavazóbázisát a kihalófélben lévő, alkoholista, kilátástalan, elszegényedett fehér középosztály adja.

Brutális igazságot vázolt fel a Washington Post a szuperkeddet követően. Donald Trump ugye betegre nyerte magát a tizenegy szövetségi államot érintő előválasztási maratonon, ami jól feladta a leckét a republikánus pártvezetésnek, ami eléggé retteg attól, hogy ez a radikális és hülyeségeket beszélő milliárdos nyerjen. Most azonban kiderült, miért nézik el annyian Trump baromságait: mert kihalnak.

A Post felmérte, hogy azokban a megyékben, ahol Trumpra szavaztak, mennyire magas a fehér rasszhoz tartozók közti halandóság, és meglepő trendvonalakat kaptak. Az eredmények szerint ahol kevés fehér gyerek születik és magasabb a halálozások száma, Trump győzelme borítékolható. Ilyen eredmény jött ki Alabamában, Arkansas-ban, Georgiában, Oklahomában, Tennesseeben, Texasban, Virginiában és Vermontban is, egyedül Massachusetts nem igazolta az elméletet.

Érdekes dolog, hogy miközben a latinók, feketék, sőt más országokban élő fehérek között is csökken a halálozások száma, addig a középkorú fehér amerikaiak között drámaian megnőtt. Ezen belül is fontos, hogy a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehérek halnak gyorsan. De hát mi történik a választóimmal? – teheti fel a kérdést a milliárdos elnökjelölt. Az, hogy a körükben kiugróan magas az alkoholisták, drogosok és öngyilkosok aránya.

És itt jön be a kapocs, hogy lehet Trump ennyire népszerű köztük: ez a réteg ugyanis nagyon megsínylette, hogy lementek a melósbérek és a gazdasági világválság őket csapta meg a legjobban. Nekik a kilencvenes évek vége volt a kánaán, így kellően rezonál bennük Trump jelszava: Tegyük naggyá újra Amerikát! Ja, és azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy ezek a fenti rétegek kevésbé iskolázottak, így Trump ékegyszerű üzenetei náluk telibe találnak.

Retteg a Wall Street

Republikánus képviselők egy csoportja összefogott közben az MTI szerint, hogy rábírja Paul Ryant, a képviselőház elnökét, hogy induljon az elnökjelöltségért. A képviselők létrehoztak egy Ryant támogató politikai akciócsoportot. Az ilyen csoportokon keresztül lehet felajánlani a hozzájárulást egy politikus kampányához. A csoport alapítója David Satterfield, ám nem hozták nyilvánosságra, hogy kik azok a befolyásos kongresszusi politikusok, akik csatlakoznak hozzá. A csoport tagjai arra ösztökélik a 46 éves Ryant, hogy szálljon be a választási küzdelembe. Az információt a Politico hozta nyilvánosságra, és a lap meg is kérdezte a képviselőház elnökét, aki azt üzente, hogy nem érdekli őt az elnökjelöltség.

A jelek szerint a Wall Street is készen áll arra, hogy minden erejét bevesse Trump ellen. Néhány nagy cég és milliárdos elszánta magát, hogy finanszírozza a 2012-es elnökjelölt, Mitt Romney munkatársának akciócsoportját. A támogatók között van Paul Singer, az Elliott tőkealap-kezelő alapítója és a Hewlett Packard elnök-vezérigazgatója, Meg Whitman is. A csoport mintegy kétmilliárd dollárt szán arra, hogy a következő hetekben Trump-ellenes reklámokkal árassza el Floridát, Illinoist, Missourit, Arizonát, Wisconsint és más olyan államokat, amik feltételezhetően nem nagy hívei Trumpnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik