Külföld

Van olyan település Szíriában, ahol három éve nem láttak orvost

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 10:42

A szír tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz koordinációs központ közvetítésével több mint harminc település csatlakozott a békefolyamathoz Hama tartományban. Marzáf településen vének tanácsa alakult, amelynek döntése értelmében aláírták a helyi hatóságokkal a megbékélési folyamathoz való csatlakozásról szóló megállapodást.

Ahmed Mubarak sejk, akit a vének tanácsa a marzáfi békemegállapodás aláírásával felhatalmazott, azt mondta, hogy sok más település fejezte ki szándékát a békefolyamathoz való csatlakozásról. A sejk hozzátette, a megbékélésről szóló párbeszédek azért valósulhattak meg, mert a szíriai hadsereg rengeteg területet foglalt vissza a “terroristáktól”. Rugyenko elmondta, hogy ez nagyon aprólékos és törékeny munka, mivel minden vallási és nemzeti alapokon áll.

A helyi megállapodás aláírásával a települések vállalják, hogy nem fognak fegyvert a kormányerők ellen, együttműködnek a megbékélési folyamatban, és visszatérnek a kormány ellenőrzése alá a térségben. Eközben Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy mintegy 20 tonna szíriai-orosz humanitárius segélyt juttattak el Marzáf és a szomszédos al-Kubeir településekre.

Konasenkov elmondta, hogy al-Kubeir lakosságának közel egyharmadát megölték a települést korábban ellenőrző an-Nuszra Front fegyveresei, ezért amikor a segélyszállítmányok megérkeztek, az emberek először elfutottak. Röviddel később azonban visszatértek, miután meglátták, hogy vizet és élelmiszert hoztak nekik, illetve a segélyekkel együtt orvosok érkeztek, akiket már három éve nem láttak al-Kubeir lakosai.

A tábornok hangsúlyozta Oroszország közvetítői szerepét a szíriai emberek és a kormány közötti kapcsolatfelvételben, amely feltétlenül szükséges a konfliktusban érintett felek közötti bizalom megalapozásában. Szerinte a terrorcsoportok távoltartása rendkívül fontos, mert a legkisebb provokáció is elég ahhoz, hogy az emberek bezárkózzanak. Az orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai fegyverszünet február 27-én 0 órakor lépett hatályba, célja a szíriai ellenségeskedés leállítása, a humanitárius segélyek eljuttatása a rászorulóknak.

A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották az érintett felek.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.