Nagyvilág

Vádlottak padján a spanyol királyi család egy tagja

A spanyol király nővérét, Krisztinát adócsalással, férjét pedig közpénzek elsikkasztásával vádolják.

“Teljesen megbízom benne, teljes mértékben bízom az ártatlanságában” – jelentette ki férjével kapcsolatban az infánsnő, aki maga is vádlott kétrendbeli adócsalás miatt, amiért akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható a dél-európai országban.

A január közepén kezdődött perben Krisztina utolsóként állt a bíróság elé az ügy 17 vádlottja közül, és megtagadta a válaszadást a vád képviselőinek kérdéseire.

A Noós-ügyként elhíresült botrány 2011-ben robbant ki. A vád szerint a hercegnő férje a Noós nevű nonprofit alapítvány elnökeként összesen 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa segítségével. Urdangarinra, aki a per elsőrendű vádlottja, az ügyészség 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért.

Az Aizoon cég 50 százalékos tulajdonosa a hercegnő és férje. Krisztina a bíróságon azt mondta, hogy a cégben férje kérésére vállalta a tulajdonosi szerepet, de egyetlen kapcsolata ezzel a vállalkozással az volt, amikor aláírta a papírokat 2003-ban. Krisztinát megelőzően férjét hallgatta meg a bíróság három napon keresztül. Inaki Urdangarin hangsúlyozta, hogy feleségének semmi köze nem volt a cég ügyeihez.

Az infánsnőt az ügy miatt testvére, a király megfosztotta a Palma hercegnője cím viselésétől, amelyet még nászajándékba kapott. Az eljárás során 363 tanút fognak meghallgatni, az elsőfokú ítélet június végére várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik