Nagyvilág

Több utórengése is volt az indonéziai földmozgásnak

Hat utórengése volt csütörtök reggel az előző napi erős indonéziai földmozgásnak, de intenzitásuk egyre gyengült.

A hatóságok továbbra sem tudnak áldozatról, és megállapították, hogy a lakosság a korábban elszenvedett földrengések tapasztalatai alapján fegyelmezettebben reagált a természeti katasztrófára, mint korábban.

Szerda este 7,8-es magnitúdójú földrengés volt az Indonéziához tartozó Szumátra nyugati partjainál. A földmozgást 24 kilométer mélyen, a szárazföldtől messze, Nyugat-Szumátra fővárosától, Padangtól 808 kilométerre délnyugatra észlelték. A 800 ezer lakosú Padangban pánik tört ki, az emberek az utcára szaladtak, és utórengésektől tartottak. Közlekedési dugók alakultak ki a városban, mert nagyon sokan akartak autóval elmenekülni.

Ennek ellenére a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta csütörtökön, hogy az emberek fegyelmezettebben viselték a katasztrófát, mint a korábbiakat, és a fő rengés után rövidebb időn belül tértek vissza otthonukba.

Az Indonézia partjainál 2004-ben történt 9,1-es erejű földrengés pusztító szökőárt váltott ki, amely miatt egy tucatnyi országban 230 ezer ember vesztette életét. A legtöbb halálos áldozatot a Szumátra szigetén lévő Aceh tartományban találták.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn található, olyan övezetben, ahol nagy a szeizmikus és vulkanikus aktivitás, és évente mintegy 7 ezer, többségében mérsékelt erejű földrengést regisztrálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik