Külföld

Republikánusok léptek fel Donald Trump ellen

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 17:26

Donald Trump elnökjelöltsége az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is aláásná – vélik sokan a Republikánus Pártból.
Korábban a témában:

Már legalább hetven, külpolitikával foglalkozó veterán republikánus politikus írta alá azt a nyílt levelet, amely óva inti a pártot Trump megválasztásától. A levelet aláíró politikusok ma már nem aktívak, de változatlanul befolyásos személyiségek az amerikai közéletben. Köztük van Michael Chertoff, a Bush-kormány belbiztonsági minisztere, Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke és volt külügyminiszter-helyettes, Dov Zakheim, a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője szintén George W. Bush elnöksége idején.

Trump úr kijelentéseiből vontuk le a következtetést, hogy a hivatalával járó hatalmat úgy használná fel, hogy az Egyesült Államok kevésbé biztonságossá válna, és szerepe a világban csökkenne … ráadásul átfogó felfogása arról, hogyan kell bánni az elnöki hatalommal az őt bírálókkal szemben, megkülönböztető fenyegetést jelent a polgári szabadságjogokra az Egyesült Államokban

– olvasható a levélben.

Miért hiányzik, aki hiányzik?

A levél aláíróit centrista és neokonzervatív személyiségekként tartják számon az amerikai politikai életben, olyan szakemberekként, akik mindig az Egyesült Államok erőteljes világpolitikai szerepvállalását szorgalmazták. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a Bush-kormányzat legbefolyásosabb külpolitikusai, így például két volt külügyminiszter, Condoleezza Rice és Colin Powell, vagy George W. Bush nemzetbiztonsági tanácsadója, Stephen Hadley nem írta alá a nyílt levelet.

Nem tudni viszont, hogy egyáltalán megkeresték-e őket az állásfoglalást kezdeményezők.

Trumpot erősítheti

Kurt Volker például – aki a Bush-elnökség idején az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője volt és jelenleg John McCain szenátor intézetének vezetője – azt mondta az őt faggató amerikai újságíróknak, hogy azért nem csatlakozott az aláírókhoz, mert attól tart, hogy a levél visszaüt a Republikánus Pártra.

Szerinte ez nem volt okos lépés, mert Trump a kampányában a saját javára fordíthatja, mondván, hogy a pártelit ellene van, tart tőle, és jobban is csinálná, mint ők. Volker egyébként fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem áll szándékában Trumpnak dolgozni.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Obama meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat
Az erőszak beszüntetésére szólították fel Putyint