Nagyvilág

Összességében betartják a szíriai tűzszünetet

A szíriai tűzszünet kitart, bár továbbra is törékeny - mondta az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Staffan de Mistura emlékeztetett: hivatala szorosan együttműködik Oroszországgal és az Egyesült Államokkal, hogy kivizsgáljanak minden összecsapást, és gyorsan közbeavatkozhassanak, ha a terepen a helyzet úgy kívánja.

Sajnos, el kell ismernünk, hogy … vannak helyek, ahol folytatják a harcot, így Hama, Homsz, Latakia és Damaszkusz egyes térségeiben. Ezért a helyzetet törékenyként lehetne összesíteni, és a sikerre sincs garancia, de vannak látható eredmények, csak kérdezzék meg a szíriaiakat

– értékelte a helyzetet Mistura.

A harcok megfékezése és a segélyszállítmányok bővítése létfontosságú, különösen a félmillió, ostromlott területen élő szíriai számára.

A különmegbízott kedden közleményt adott ki arról, hogy a szíriai rendezés céljából eredetileg március 7-re összehívott nemzetközi értekezletet március 9-re halasztották. A moszkvai védelmi minisztérium a szíriai tűzszünet ellenőrzésére létrehozott orosz központra hivatkozva csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában 14 alkalommal lőttek fegyveres csoportok a szíriai hadsereg állásaira és lakónegyedekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik