Nagyvilág

Obama meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az Egyesült Államok elnöki rendelettel meghosszabbította az Oroszország ellen foganatosított amerikai szankciókat.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama elnök egy évvel toldotta meg a szankciókat, amelyeket az amerikai kormány 2014 márciusában, a Krím orosz megszállása után hozott.

A szankciók az orosz elnök, Vlagyimir Putyin környezetében lévő tisztségviselőket és üzletembereket érintenek, tovább egy sor állami vállalatot. A szankciókkal sújtottak nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal, s nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban. Az elnöki rendelet megfogalmazásában Oroszország ukrajnai szerepvállalása változatlanul “szokatlan és rendkívüli” veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra.

Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy az Oroszország érdekeivel összhangban álló ellenintézkedésekkel válaszoljon. Az orosz külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szankciókkal Washington immár két éve próbálja magáról elhárítani a felelősséget “az ukrajnai államcsíny”, illetve “kijevi kliensei kormányzásának siralmas következményei” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik