Nagyvilág

Német orvos vett rá öngyilkos merényletre egy fiatalt

A gyanú szerint egy szellemileg korlátozott, lelkileg labilis német fiatalembert vett rá, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre Irakban az IÁ szolgálatában. Meg is tette.

A 33 éves német orvost különleges rendőri egységek bevetésével tartóztatták le berlini lakásában, ahol egyebek között lefoglaltak egy lőfegyverhez használatos távcsövet, irományokat, mobiltelefonokat és elektronikus adathordozókat.

A férfit súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják. Az eddig feltárt adatok szerint korábbi lakóhelyén, a baden-württembergi Freiburgban a befolyása alá vont egy 24 éves helyi fiatalembert, “szalafista-dzsihadista” videók révén radikalizálta őt, “katonai használati eszközöket” szerzett neki és anyagilag támogatta.

Majd 2014 októberében vásárolt neki egy egy útra szóló repülőjegyet, amellyel a fiatalember elindult a szíriai-iraki határvidékre, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A dzsihadisták szolgálatába csábított fiatalember 2015. május 18-án öngyilkos merényletet hajtott végre a Beidzsi nevű észak-iraki városnál, legkevesebb 12 iraki katonát rántva magával a halálba. Az IÁ által akkor közölt adatok szerint a terrorista szervezetben a Abu Mohamed harci nevet viselte és a Beidzsinél működő olajfinomítónál, az ország legnagyobb ilyen létesítményénél robbantotta fel magát az iraki biztonsági erők egy harckocsija előtt.

A karlsruhei ügyészség és a baden-württembergi LKA közleménye szerint az IÁ öngyilkos merénylőjévé tett német állampolgár szellemi képességei korlátozottak voltak, könnyen befolyásolható volt és ezért gondozás alatt állt. A hatóságok vizsgálják, vajon a gyanúsított tudatosan a fiatalember lelki labilitása miatt törekedett-e beszervezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik