Wobbling figures with the heads of Republican candidate Donald Trump and Democrat candidate Hillary Clinton, pictured on Super Tuesday in the "White House Gift Shop" in Washington DC, USA, 1 March 2016. PHOTO: KAY NIETFELD/DPA
Élő Külföld

Trump és Clinton napja volt a szuperválasztás

Ignácz Péter
Molnár Zoltán
Ignácz Péter, Molnár Zoltán

Frissítve: 2016. 03. 02. 06:442016. 03. 02. 01:00

Tucatnyi államban tartottak előválasztásokat kedden az Egyesült Államokban. Az úgynevezett szuperkedd a republikánusoknál Donald Trump, a demokratákánál Hillary Clinton napja volt.

Trump a magyar idő szerint szerda reggel fél hatkor meglévő adatok szerint hat államban végzett az élen, Ted Cruz kettő, míg Marco Rubio egy győzelmet irhatott ma a neve mellé. Ezzel Trump megerősített vezető pozícióját, és egyre inkább megállíthatatlannak tűnve vághat neki a következő megmérettetéseknek.

Clinton a fél hatos adatok szerint hét államban nyert, míg Sanders négy államban. Ezzel nem dőlt el a verseny, de a volt külügyminiszter megerősödve indulhat neki a további előválasztásoknak. Magabiztosságát mutatja, hogy győzelmi beszédében már nem is Sandersszel, hanem inkább Trumppal foglalkozott, mintha már elnökjelöltként küzdene a republikánus jelölt ellen.

Mérföldkövek:
Hírfolyam 0 új
01:02

Mi történt eddig? - Demokraták

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:02

Iowában indult az előválasztási parádé, ami rögtön brutálisan szoros eredményt hozott Hillary Clinton és Bernie Sanders között, de végül paraszthajszállal Clinton nyert. New Hampshire-ben, kvázi otthon Sanders magabiztosan vágott vissza, kétség sem fért a győzelméhez. Ezt nem tudta Nevadában és Dél-Karolinában megismételni, ez utóbbi államban a volt first lady és külügyminiszter leradírozta őt.

01:10

Mi történt eddig? - Republikánusok

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:10

Egy meglepetés Ted Cruz győzelemmel kezdődött a republikánusok előválasztási maratonja, Iowában sikerült az emiatt behisztiző Donald Trumpot megvernie. A lendület eddig tartott, a korbban teljesen esélytelennek gondolt Trump sorban hódította meg New Hampshire-t, Nevadát és Dél-Karolinát is, egyelőre megállíthatatlannak tűnik a lendülete.

01:14

Donald Trump jól indít

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 03. 02. 01:14

A CNN exit-poll eredményei szerint Trump nagyot nyert Georgiában, ahol 40 százalékkal áll az élen, messze megelőzve Ted Cruzt és Marco Rubiót, akik a szavazatok 24 és 23 százalékát szerezték meg.  Virginiában viszont már szoros versenyben van Rubióval (34-31%), míg a liberálisabb Vermontban John Kasich ohiói kormányzóval küzd az első helyért. Várni kell a hivatalos eredményekre. :(

01:17

Mit keres Clinton Floridában?

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:17

Hillary Clinton eredményváró buliját a floridai Miamiban tartja annak ellenére, hogy ma nem választ az állam. Floridában március 15-én szavaznak, de fontos és népes államról van szó sok delegálttal, és az előzetes voksolás már most elkezdődött, a CNN szerint ezért a helyszínválasztás.

01:21

Clinton győzelmekkel kezd

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 03. 02. 01:21

Georgia és Virginia és Hillary Clintont támogatta, míg Sanders elvitte saját államát, Vermontot – a CNN és az AP exit-pollokon alapuló, eléggé megbízható becslése szerint.

01:23

Clinton-Sanders 2:1

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:23

Sanders már behúzott egy államot, magát a saját államát, Vermontot, míg Clintonnak kettő jött össze eddig a CNN előrejelzése szerint: Virginia és Georgia. Az AP is hasonlóan számolt.

01:33

Őszinteség? Tapasztalat? Beyoncé!!!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:33

Nagyon fontos felmérést készítettek a Daily Show emberei a demokratáknak, ami alapján érthető Barack Obama menetelése a 2008-as és 2012-es választásokon is. Az a kérdés odalent, hogy mi az a tulajdonság, ami a legfontosabb egy elnökben. A válaszok: őszinteség (30%), tapasztalat (30%), személyes barátság Jay Z-vel és Beyoncéval (40%). Sajnos az nem derül ki, reprezentatív-e felmérés, illetve mekkora mintán végezték el.

01:42

Sanders fülkeforradalomról üvölt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:42

Sanders meg is tartotta első beszédét ünneplő tömeg előtt nagyon hamar, már az első pár állam eredményeinek projekciói után. Essex Junction, Vermont a helyszín, azt mondja, öröm hazatérnie. Szerinte ez a kampány nem az elnök megválasztásáról, hanem Amerika megváltoztatásáról szól. Újra a szocialista szöveget nyomatja, hogy egy embernek egy szavazata legyen, ne érjen a milliárdosok szava többet, ne legyen korrupt a kampányfinanszírozás.

Ezt folytatja hangos fújolás közepette: elmondja, hogy hiába dolgoznak sokan 2-3 állásban, a tőke úgyis a legfelső 1 százalékhoz megy. Az igazságügyet is meg akarja reformálni, hogy ne legyen a világon itt a legtöbb ember börtönben. Inkább az oktatásba akar befektetni, mint a börtönökbe. A klímaváltozást kamunak tartó republikánusokat említi, ki is fújolja a közönség őket, majd megjegyzi, a tudomány tisztán elmondta, mi a helyzet. Ezért terve szerint a fenntartható fejlődésbe és megújuló energiaforrásokba kell fektetni.

Szerinte az establishment azt gondolja róla, túl nagyban gondolkodik, pedig nem. Ha már itt tartunk, az egészségügyi ellátás mindenkinek jár. Kellenek főiskolák és egyetemek a tömegeknek is – folytatja. Politikai forradalom lesz itt, jelenti ki nem cicózva (majdnem fülkeforradalmat mond, jaj!). Sorolja a rasszokat, hogy fehérek, feketék, latinók, ázsiaik egyesülnek a szabadságban, ahogy a melegeket se rekesztik ki. Donald Trump kirekesztésére is nemet mond.

01:45

Komoly poén a Daily Show-tól

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 03. 02. 01:45


“Az első eredmények szerint Bernie Sanders jól szerepelt Vermont fekete szavazójánál”

Vermont lakosság ugyanis 96 százalékban fehér. És Sandersnek komoly gondjai vannak a fekete szavazók körében, amin változtatnia kéne, ha meg akarja nyerni az előválasztást Clintonnal szemben, aki nagyon viszi a fekete szavazókat.

01:49

Sanders elterjesztette a szocdem vírust

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 01:49

Fontos megemlítenie Sandersnek a beszédben, hogy a média elhallgatja szerinte, hogy nem a győztes mindent visz elve érvényesül a mai államok zömében. A legfontosabb, hogy egy csomó delegáltat nyerhet. Ezzel gyakorlatilag előremenekül a mai vereségek miatt. Mindenesetre Sanders kitart az osztályharca és a világbéke mellett, hosszan ünnepli is ezért a vermonti sokaság.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy elvihettem az értékeimet az egész országba.

Így folytatja, majd megköszöni mindenkinek a szurkolást.

02:11

A Nap Képe!!!

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 03. 02. 02:11

Cardboard cut outs of the faces of three candidates for the Republican nomination for the 2016 US Presidential election (L-R) Ted Cruz, Donald Trump and Marco Rubio, are seen set up on urinals in a pub in London on March 1, 2016 as part of an informal poll for customers to log which they dislike the most.
Part of the satirical television show The Last Leg, customers at the pub are able to choose which urinal to use and then log their poll on a list on the wall afterwards. / AFP / JUSTIN TALLIS
Ted Cruz, Donald Trump és Marco Rubio egy londoni pub vécéjében – lehet választani, kit utálnak jobban a vendégek
02:20

Virginiáért aggódó nyúl

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 02:20

Nincs az az isten, ami az ólban tudja tartani a törpenyulamat, ha épp X-faktor vagy bármilyen választás megy a tévében. Most is lekuporodott, és lerágja a karmait, pedig csak a 2008-as eredményeket mutatják Virginiában a CNN-en.

Benito Virginiáért izgul. #supertuesday

Zoltán Molnár (@julien_abbe) által közzétett fénykép, 2016. Márc 1., 17:04 PST

02:25

Egymás nyakában lihegnek a demokraták

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 02:25

Lássuk az állásokat a demokratáknál pár százalékos feldolgozottságnál a CNN szerint:

  • Massachusetts: Sanders 54%, Clinton 45,3%
  • Oklahoma: Sanders 48,5%, Clinton 42,4%
  • Texas: Clinton 67,8%, Sanders 31,2%

Az összkép alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy hiába látszik szorosnak a verseny, pár északkeleti állam kivételével Clinton vihet minden mai államot. Nem csoda, hogy Sanders már a korai beszédében azt mondta, nem az a lényeg, hogy hány államot nyer valaki, hanem hogy sok delegáltat szerezzen az adott államban.

Clinton amúgy a Washington Post szerint Alabamát és Tennesseet is be fogja húzni.

02:34

Arkansas is Hillary Clintoné

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 03. 02. 02:34

Ezt mondja legalábbis a CNN. Hiszünk nekik most az egyszer. Ezzel Clintonnak már öt állama van: Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee, Arkansas. Sanders csak Vermontot kastázta el eddig. Clinton miami gyűlésén üdvrivalgás fogadja az arkansas-i győzelmet. Pedig az nem csoda, férje, Bill is innen indult mint kormányzó.

02:47

Trump beszédére vár a sajtó

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 03. 02. 02:47

Mindjárt beszél. Így várják a sajtómunkások.

Members of the media await the arrival of Republican presidential candidate Donald Trump for a press conference at the Mar-a-Lago Resort in Palm Beach, Florida. 
Millions of Americans cast ballots Tuesday, March 1, 2016 on the most pivotal day of the presidential primary season, with frontrunners Republican Donald Trump and Democrat Hillary Clinton hoping to wipe out all rivals for their party nominations. / AFP / Gaston De Cardenas
Members of the media await the arrival of Republican presidential candidate Donald Trump for a press conference at the Mar-a-Lago Resort in Palm Beach, Florida.
Millions of Americans cast ballots Tuesday, March 1, 2016 on the most pivotal day of the presidential primary season, with frontrunners Republican Donald Trump and Democrat Hillary Clinton hoping to wipe out all rivals for their party nominations. / AFP / Gaston De Cardenas

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 03:  Republican presidential candidate Donald Trump addresses the Republican Jewish Coalition at Ronald Reagan Building and International Trade Center December 3, 2015 in Washington, DC. Candidates spoke and took questions from Jewish leaders and activists as they continued to seek for Republican presidential nomination.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)A Washington Post szerkesztősége kiállt Trump elnöksége ellen
Hoppá, két napon belül feloszlatják a szerb parlamentet