Élő Nagyvilág

Trump és Clinton napja volt a szuperválasztás

Tucatnyi államban tartottak előválasztásokat kedden az Egyesült Államokban. Az úgynevezett szuperkedd a republikánusoknál Donald Trump, a demokratákánál Hillary Clinton napja volt.

Trump a magyar idő szerint szerda reggel fél hatkor meglévő adatok szerint hat államban végzett az élen, Ted Cruz kettő, míg Marco Rubio egy győzelmet irhatott ma a neve mellé. Ezzel Trump megerősített vezető pozícióját, és egyre inkább megállíthatatlannak tűnve vághat neki a következő megmérettetéseknek.

Clinton a fél hatos adatok szerint hét államban nyert, míg Sanders négy államban. Ezzel nem dőlt el a verseny, de a volt külügyminiszter megerősödve indulhat neki a további előválasztásoknak. Magabiztosságát mutatja, hogy győzelmi beszédében már nem is Sandersszel, hanem inkább Trumppal foglalkozott, mintha már elnökjelöltként küzdene a republikánus jelölt ellen.

Nagy nap volt ez Trump számára

Bár még három államban nem hirdettek győztest, így is egyérleműen Donald Trump napja volt a szuperkedd. A 11 most szavazó államból hatot biztosan megnyert, és jól áll Vermontban is, ahol John Kasich szorongatja, egy rendkívül szoros versenyben. Cruz két mai győzelemmel zárta a versenyt, és Rubiónak is sikerül végre nyernie Minnesotában.

Külön figyelemre méltó, hogy Trump képes volt az élen végezni a déli, konzervatívabb államokban, és olyan mérsékeltebb szavazókkal teli észak-keleti államokban is, mint New Hampshire és Massachusetts. Az elmúlt fél évszázadban a jelöltek, akik nyertek ott, ahol most Trump, végül elnyerték a republikánus elnökjelöltséget.

A Trumptól rettegő pártvezetés most nagyon elkezdhet izzadni. A mai nap után ugyanis már egyértelműen a milliárdos üzletmeber számít a legesélyebbnek a republikánus elnökjelölti cím megnyerésére. Főleg annak köszönhetően, hogy egy vetélytársa sem adta fel a versenyt – még Ben Carson sem(!) – és a Trump-ellenes szavazatok továbbra is meg fognak oszlani a többi négy jelölt között.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the media during a campaign event on March 1, 2016 in Palm Beach, Florida, following "Super Tuesday" poll results. At left is New Jersey Governor and former White House hopeful Chris Christie.    White House hopeful Donald Trump said after a string of wins in the Super Tuesday primaries that he can bring the Republican party together to win the US presidency in November.  / AFP / Gaston De Cardenas
Donald Trump újságírók előtt beszél a szuperkeddi győzelmek után

Jelen állás szerint egyre nagyobb annak az esélye, hogy már csak a nyári elnökjelölő gyűlésen derül majd csak ki, ki lesz az, aki a republikánusokat harcba viheti novemberben a demokrata jelölttel szemben, aki szinte biztosan Hillary Clinton lesz.

Sanders a déli feketéken csúszhat el végleg

Ugyan három állam még hiányzik (Massachusetts, Colorado és Minnesota), de nagy vonalakban már fel lehet vázolni, mi a helyzet a demokratáknál. Már Dél-Karolinában is látszott az a trend, ami most folytatódott: Clinton annyira népszerű a fekete szavazóknál, hogy a déli államokban a városi, fehér, liberális rétegre építő Sandersnek esélye sincs.

Ennek megfelelően óriási pofonokat kapott Sanders, sok államban dupla, sőt akadt, ahol tripla annyi voksot szerzett Clinton. Alabamában 60 százalékpont lett a kettejük közötti különbség, de Georgiában is több, mint 40 százalék.

Sandersnek a jelenlegi állás szerint két államot sikerült behúznia. Vermontban, otthonában Clintonék valószínűleg nem is döglöttek bele a kampányba, így Sanders szakadéknyi előnnyel nyert: 86,2 százalékot kapott Clinton 13,5 százalékával szemben. Oklahoma szorosabb lett, ezt valamivel több mint 10 százalékos különbséggel nyerte csak Sanders.

Massachusettsben úgy tűnik, szorosan, de Clinton fog nyerni, Coloradót és Minnesotát alacsony feldolgozottság mellett aránylag magabiztosan, de nem óriási előnnyel viszi majd Sanders (ezt alátámasztja a Bloomberg előrejelzése is).

A tanulság mindenesetre adott a ma éjszakával kapcsolatban: ha Sanders nem kapja magát össze büdös gyorsan a fekete és latino szavazók között, esélye sem lesz Clinton ellen. Márpedig még hátravan négy klasszikus déli állam (meg Florida, ami gyakran kilóg a mélydél sormintájából).

Clinton jól tolja a kampánytalicskát, persze majd kérdéses lehet, mire jut kettejük versenye a további népes államokban (pl. New York, Kalifornia, na meg a rettegett Ohio), illetve a nyugati államokban.

A menetrend szerint még később a nap folyamán befut a kevéske delegáltról döntő Amerikai Szamoáról is az eredmény, majd 5-én jön a következő jelentős kör: ekkor Kansasben, Louisianában és Nebraskában, másnap Maine-ben, két napra rá pedig Michiganben és Mississippiben szavaznak majd, és így tovább.

Delegáltakban messze elmarad Sanders

Fontos számokat közölt a CNN arról, hogy állnak delegáltakkal a demokrata jelöltek. Eszerint ezen az estén Hillary Clonton 184, Bernard Sanders 80 delegáltat szerzett. Összesítésben rosszabb a helyzet Sandersnek: Clinton 747:168-ra vezet előtte. A demokrata elnökjelöltség bebiztosításához 2383 delegált szavazata szükséges, szóval messze még a verseny vége, de a trendvonalak már látszanak.

Trump végre befejezte, jöhet Cruz

A két mai győzeleme után Cruz kijelentette: bebizonyosodott, hogy csak az ő kampánya képes megverni Trumpot, aki “katasztrófa lenne a republikánusoknak és a konzervatívoknak”. És arra szólította fel vetélytársait – akik még egy előválasztást sem nyertek meg – hogy lépjenek vissza, mert csak úgy lehet megállítani Trumpot.

Gyorsan neki is állt Trumpot támadni, akit vicces módon igyekezett Obamához hasonlítani. Egymás után sorolja, miben is lenne más, mint Trump, olyan gyorsan, alig lehet feljegyezni. Mintha egy összeállítást csinálna a “legjobb támadásaim Trump-ellen” címmel.

Még három állam, és mehetünk aludni

Három állam kérdéses még a demokratáknál:

Massachusettsben Clinton vezet 51%-kal Sanders előtt, akinek 47 százaléka van, mindez 58%-os feldolgozottság mellett.

Colorado gyerekcipőben jár, mindössze a voksok 1%-át dolgozták fel, ezek alapján Sanders vezet 52%-kal, Clintonnak 44%-a van.

Minnesotában is mindössze 1%-on áll a feldolgozottság, itt viszont Clinton megy 56%.kal, Sandersnek 42%-a van.

(via Washington Post)

Trump szokatlanul visszafogott győzelmi beszédet tart

Chris Christie mutatta be a sajtómunkások – és az üdvrivalgásokból ítélve néhány támogató –  előtt győzelmi beszédet tartó Trumpot, a nap egyértelmű nyertesének nevezve a milliárdos, aki egyesíti a pártot a novemberi győzelemre, és bebiztosítja, hogy Clinton nem teszi be újra a lábát a Fehér Házba.

A szokatlanul visszafogott, nyugodt hangon beszélő Trump azonnal Clintont kezdte el támadni. Valamint Rubiót, jelezve, mindent meg fognak tenni, hogy a floridai előválasztáson megverjék a floridai szenátort, akinek saját államát mindenképpen vinnie kell.

Trump a gazdaságra helyezte a hangsúlyt, igérte, hogy keményen fel fog lépni Kína és Mexikó ellen, valamint Japán ellen is. Meg adócsökkentést ígért a középosztálynak. És persze olyan hadsereget, amivel senki sem mer majd ujjat húzni.

És engedi, hogy kérdezzék!

Clinton értünk harcol

Legalábbis a szuperkeddi beszédén készült fotó alapján.

Hillary Clinton március 1-i beszéde a szuperkedden Miamiban. Forrás: AFP / RHONA WISE
Hillary Clinton március 1-i beszéde a szuperkedden Miamiban. Forrás: AFP / RHONA WISE

Lássuk, hogy állnak Clintonék delegáltakkal!

Eddig csak százlékokkal dobáloztunk, pedig nem százalékok, hanem delegáltak fognak dönteni az egyes pártok elnökjelöltjeiről. A demokratáknál Clinton 314-et gyűjtött össze, Sanders pedig 122-t. Sanders nem fog várhatóan visszalépni – legalábbis nagy meglepetés lenne -, de egyre komolyabb a hátránya.

(Forrás: Huffington Post)

Sanders a saját fanatikusainál is bukott

A Washington Post a virginiai eredményeket elemezve azt írja, Clinton nagy győzelme nem csoda, hisz a fekete amerikaiak szavazatait brutálisan letarolta. De még a nagyon liberális, városi fehér rétegek is többen szavaztak rá, mint Sandersre, pedig ez utóbbi jelöltnek épp ők alkotják a fő szavazóbázisát.

A legfiatalabb szavazóknál még tartotta magát Sanders. Érdekes módon a másik fő bázis, a jövedelmi egyenlőtlenségeket harsogók csoportja egyenlően oszlott meg a két jelölt között. Clinton vidéken és a Washington környéki elővárosokban is nyerni tudott.

Trump úgy nyert Virginiában, hogy a többség utálja

Ugyan a virginiai szavazók 55 százaléka nem szeretné, ha Trump lenne a republikánus elnökjelölt, a milliárdos mégis hozta az államot. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a Trump-ellenes szavazatok megoszlottak Rubio, Cruz és Kasich között. Ez a republikánus vezetés rémálma: hogy Trump úgy nyer, hogy a többség valójában nem őt támogatja. Nem hiába akarják, hogy a Cruz-Rubi-Kasich hármas közül ketten visszalépjenek.

Clinton: befejezem Obama elkezdett munkáját

Clinton beszédében felhozta a michigani Flint sztoriját, ahol a spórolás miatt mérgező lett az ivóvíz. De megvolt ennek a jó oldala is, jó volt szerinte látni az összefogást, a rengeteg gyűjtést. Barack Obama elnököt többször is dicsérte, mondván be kell fejezni az általa elkezdett munkát. Nagyon megköszönt mindent, és a beszéde simán beillett egy győzelmi beszédnek is, ami nem csoda: Texasszal már hat államot nyert meg, Vermontot vesztette csak el eddig, Massachusettsben és Oklahomában pedig megjósolhatatlanul szoros az állás.

Clinton átment Sandersbe, övé Texas is

Hillary Clinton is tartott egy jóféle beszédet, nem győzte rekedten megköszönni támogatóinak az ovációt, majd belevágott. Szerinte azért szavaztak a demokraták ma, hogy ledöntsék a korlátokat. Gratulált Bernie Sandersnek is, pedig még sok eredmény nem jött ki.

Kicsit Sanderst idézte, hogy ez az ország mindenkié, nem csak a felül állóké. “Amerika akkor fejlődik, ha mind fejlődünk, Amerika akkor erős, ha mi is erősek vagyunk” – mondta. Idézte Trump kamányszövegét, hogy “tegyük Amerikát újra naggyá”, de ez szerinte fölösleges, mert Amerika mindig nagy volt. Szerinte több szeretetre és kedvességre van szükség az USA-ba, majd megismételte új jelmondatát, le kell dönteni a korlátokat.

Emlegette, hogy járt Bostonban a híres teaparti helyén, és azt mondta, mit szólnának az akkoriak, ha látnák a mostani Amerikát az eladósodott diákokkal és a központjukat Amerikán kívülre telepítő, adót elkerülő, melósokat sanyargató nagyvállalatokkal (megint Sanders szüvege!). Munkákra, tiszta energiára van szükség szerinte. A keményen dolgozó bevándorlókat is védte, ahogy a jogvesztett feketéket, nőket, kisebbségeket is.

KÖZBEN KÖZÖLTÉK, TEXAS IS CLINTONÉ, KOMOLYAN ELVERTE SANDERST 66,3%-OT SZEREZVE.

Trump első veresége ma

Texas végül csak meghozta Ted Cruznak a győzelmet. A texasi szenátornak mindenképpen meg kellett nyernie saját államát, hogy bármi esélye is legyen a további küzdelemben, de még így is nehéz feladat elé néz. Máshol nem sikerült legyűrnie Trumpot, aki pont azokat a szavazókat szipkázza el előle, akikre támaszkodva megszerezhette volna az elnökjelöltséget.

Trump beszédére vár a sajtó

Mindjárt beszél. Így várják a sajtómunkások.

Members of the media await the arrival of Republican presidential candidate Donald Trump for a press conference at the Mar-a-Lago Resort in Palm Beach, Florida.  Millions of Americans cast ballots Tuesday, March 1, 2016 on the most pivotal day of the presidential primary season, with frontrunners Republican Donald Trump and Democrat Hillary Clinton hoping to wipe out all rivals for their party nominations. / AFP / Gaston De Cardenas
Members of the media await the arrival of Republican presidential candidate Donald Trump for a press conference at the Mar-a-Lago Resort in Palm Beach, Florida.
Millions of Americans cast ballots Tuesday, March 1, 2016 on the most pivotal day of the presidential primary season, with frontrunners Republican Donald Trump and Democrat Hillary Clinton hoping to wipe out all rivals for their party nominations. / AFP / Gaston De Cardenas

Arkansas is Hillary Clintoné

Ezt mondja legalábbis a CNN. Hiszünk nekik most az egyszer. Ezzel Clintonnak már öt állama van: Georgia, Virginia, Alabama, Tennessee, Arkansas. Sanders csak Vermontot kastázta el eddig. Clinton miami gyűlésén üdvrivalgás fogadja az arkansas-i győzelmet. Pedig az nem csoda, férje, Bill is innen indult mint kormányzó.

Egymás nyakában lihegnek a demokraták

Lássuk az állásokat a demokratáknál pár százalékos feldolgozottságnál a CNN szerint:

  • Massachusetts: Sanders 54%, Clinton 45,3%
  • Oklahoma: Sanders 48,5%, Clinton 42,4%
  • Texas: Clinton 67,8%, Sanders 31,2%

Az összkép alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy hiába látszik szorosnak a verseny, pár északkeleti állam kivételével Clinton vihet minden mai államot. Nem csoda, hogy Sanders már a korai beszédében azt mondta, nem az a lényeg, hogy hány államot nyer valaki, hanem hogy sok delegáltat szerezzen az adott államban.

Clinton amúgy a Washington Post szerint Alabamát és Tennesseet is be fogja húzni.

Olvasói sztorik