GERMANY, Berlin: German Far-right NPD party members demonstrate in Prenzlauer Berg district, in Berlin, Germany, on February 1, 2016. 	  - CITIZENSIDE/ROBERT HERHOLD
Külföld

Érdemi szakaszba lépett a német neonáci párt betiltásának tárgyalása

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 19:13

A Merkel vezette pártszövetség és a liberálisok nem akartak részt venni az eljárásban, mert attól tartanak, visszaüt az ügy.

Sikerrel vette a német törvényhozás felsőháza az első akadályt az alkotmánybíróságon abban az ügyben, amelyet a neonáciként számon tartott Német Nemzeti Demokrata Párt betiltásáért indítottak. A bírói testület szerdán elutasította a formai kifogásokat és elkezdte az érdemi tárgyalást.

2003-ban, amikor a Bundesrat a szövetségi kormánnyal és a Bundestaggal együtt kérte az NPD betiltását, az alkotmánybíróság formai okok miatt már a főeljárás megkezdését is elutasította. Arra hivatkozott, hogy a bizonyítékok jelentős része az alkotmányvédelmi hivatal beépített embereitől származik, így nem lehet figyelembe venni. Ezúttal nem merült fel ilyen gond.

Az NPD jogi képviselői azt állították, hogy a belső elhárítás továbbra is foglalkoztat informátorokat a pártban, és elfogultságra hivatkozva kezdeményezték a bírói tanács kizárását az eljárásból. A testület azonban ezt is elutasította.

Szerdán így megkezdődött a beadvány lényegének, az alkotmányellenességről szóló állításoknak a megvitatása. A Bundesrat több mint 250 oldalas beadványt tett, a bő egyévi kutatómunkával összegyűjtött adatok alapján azt az álláspontot ismertették, hogy az NPD ideológiája szellemi rokonságban áll a nemzeti szocializmussal, a párt államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus berendezkedéssel, ezért fel kell számolni.

Az alkotmánybírók ugyanakkor jelezték: egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy az NPD alkotmányellenes tevékenységet végez, sőt, még talán az is beleférhet a demokrácia kereteibe, hogy a párt az otthonuknál tartott felvonulásokkal félemlíti meg politikai ellenfeleit.

A meghallgatás csütörtökön folytatódik, majd hat hét szünet következik, mely alatt az NPD újabb beaványokat, megjegyzéseket fűzhet az eljáráshoz álláspontja védelmében. Várhatóan még idén döntés születik.

Az NPD ügye 2011-ben került elő újra, amikor közvetlen kapcsolatot mutattak ki NPD-s tisztségviselők, valamint a Nemzetiszocialista Illegalitás nevű neonáci terrorista sejt közt, melyet legalább tíz gyilkosságért tartanak felelősnek.

A CDU-CSU jobbközép pártszövetség és a liberális FDP ellenezték, hogy a párt betiltásával próbálkozzanak, arra hivatkozva, hogy az újabb kudarc a szélsőjobb malmára hajtaná a vizet, ezért inkább politikai eszközökkel kell küzdeni. A szövetségi kormány és a Bundestag így ezúttal nem is csatlakozott a Bundesrathoz.

Az NPD 2013-ban a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg a Bundestag-választáson. Ez visszaesés a négy évvel korábbi 1,5-höz képest, de így is több mint félmillióan voksoltak rá. A párt főleg a volt NDK területén népszerű, de ott is csak Mecklenburg-Elő-Pomerániában rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.