Nagyvilág

Élve égettek el hét varázslót Malawiban

A helybeliek gyanúját az keltette fel, hogy a férfiaknál emberi csontokat találtak.

A helybélieknek gyanús lett egy férfi, aki csontokat vitt zsákban az utcán a délkelet-afrikai ország déli részén. Az emberek követni kezdték, majd mikor meggyőződtek arról, hogy emberi maradványokat rejteget, körbevették őt és hat másik társát, leöntötték őket benzinnel, és felgyújtották – magyarázta a falusi elöljáró.

A rendőrség csak a keddi incidens után érkezett a helyszínre. A hatóságok közlése szerint a csontokat megvizsgálják, hogy kiderüljön, nem albínók holttesteiből származnak-e: Afrika Szaharától délre eső részén, így Malawiban is a pigmenthiányos betegségben szenvedőkre úgy tekintenek a helyiek, mint a szerencse és a gazdagság hírnökeire. Önjelölt varázslók gyakran használják fel rituáléikhoz albínók testrészeit.

Emiatt egy holttest több tízezer eurót, külön a testrészek pedig több száz eurót is érhetnek, az albínók csontjaival való kereskedelem pedig nem ritka ezen afrikai országokban.

2014 decembere óta Malawiban a hatóságok szerint hat, az ENSZ adatai szerint kilenc albínót gyilkoltak meg. Az afrikai ország rendőrsége emellett legalább tucatnyi személyt vádol a pigmenthiányos betegségben szenvedők megölésével, elrablásával vagy csontjaikkal való kereskedelemmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik