FRANCE, Calais: A man extinguishes flames set by just-evicted refugees at the 'Jungle' migrant camp in Calais, France on February 29, 2016. Residents of the controversial site in this northern town are being relocated as a new camp is being built. In protest, some set fire to the temporary homes at the camp. - CITIZENSIDE/MANNONE CADORET
Külföld

Tüzek és összecsapások törtek ki a Dzsungelben

24.hu
24.hu

2016. 03. 01. 07:04

Elkezdték ledózerolni a francia Calais melletti spontán tábort, aminek pár százan nem örültek. Előbb a sztráda forgalmát blokkolták, majd összecsaptak a rendőrökkel.
Korábban a témában:

Összecsapások törtek ki a franciaországi kikötőváros, Calais melletti nyomortelepen, a Dzsungelnek nevezett viskóvárosban. Itt zömmel olyan migránsok élnek, akik tovább akarnak menni Nagy-Britanniába, de a La Manche alatti alagút megerősített biztonsági intézkedései miatt a francia oldalon ragadtak.

A zavargók felgyújtottak viskókat is, legkevesebb 12 le is égett. A rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett a BBC szerint, ez utóbbit azért, hogy eloltsák a tüzeket. A harcok azért robbantak ki, mert a hatóságok úgy döntöttek, megszüntetik a tábor embertelen állapotait, és egy konténerfaluba költöztetik a lakosokat. Nekik azonban ez nem tetszett, kövekkel dobálták meg a rendőröket.

A migránsok attól tartanak, ha a hivatalos, állami táborba mennek, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és Anglia helyett Franciaországban kell menekültstátuszért folyamodniuk. A hatóságok szerint ezer emberről van szó a tábor érintett déli területén, a segélyszervezetek sokkal magasabbra teszik ezt a számot.

Hétfő este is kitartottak az összecsapások, mintegy 150 zavargó vonult ki a Calais melletti autópályára és akadályozta a forgalmat fémrudakkal felfegyverkezve. A rohamrendőrök végül kiszorították őket az útról. Eközben a táborban mintegy száz kunyhót bontottak el, kedden folytatják a dózerolást. Négy embert vettek őrizetbe, köztük a brit No Borders (Határokat Ne) csoport aktivistáit.

A francia hatóságok szerint humanitárius akció, amit csinálnak. Megígérték, az imahelyeket, iskolákat nem bántják a táborban, ahol egyes adatok szerint akár 5500-an is élhetnek, köztük több száz gyerek. Néhányan azt tervezik a lakók közül, hogy Belgiumba vagy Németországba állnak tovább, de Hajat Szirat afgán menekült azt mondta az AFP-nek:

Nagy-Britanniába jutni… ez az, amit az emberek akarnak. Szóval a Dzsungel egy részének lerombolása nem a megoldás.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

GERMANY, Berlin: German Far-right NPD party members demonstrate in Prenzlauer Berg district, in Berlin, Germany, on February 1, 2016. 	  - CITIZENSIDE/ROBERT HERHOLDBetilthatják a német neonáci pártot
ATHENS, GREECE - 2015/04/20: A view of Korydallos Prison inside which the trial of 69 members of the Greek ultra nationalist party Golden Dawn Athens will be held. Athens on April 20, 2015. (Photo by Panayiotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)ET-bizottság: emberéleteket veszélyeztetnek a görögországi börtönállapotok