Nagyvilág

Kína is komoly büntetést akar Észak-Korea ellen

Kedden este határoz az ENSZ BT az újabb szankciókról.

Magyar idő szerint kedden este 9 órakor tervez szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Észak-Koreával szemben tervezett újabb szankciókról. Az amerikai diplomáciai képviselet közlése szerint a határozattervezet drámaian kibővítené az eddigi büntetőintézkedéseket.

Az amerikai diplomaták a múlt héten terjesztették a testület elé azt a javaslatot, amelyről Észak-Korea egyetlen szövetségesével, Kínával is sikerült megállapodniuk. Az Egyesült Államok szerint az elmúlt két évtizedben az ENSZ nem fogadott el olyan szigorú büntetőintézkedéseket, amilyeneket a dokumentum tartalmaz.

Az újabb szankciók oka, hogy Észak-Korea az ENSZ BT korábbi határozatait semmibe véve kísérleti atomrobbantást hajtott végre és ballisztikus rakétát lőtt fel. Az Egyesült Államok és Kína hetekig egyeztetett a büntetőintézkedésekről. Kínai részről korábban azt mondták: olyan szankciókat szeretnének, melyek révén Észak-Korea megfizeti a kellő árat azért, hogy megsértette az ENSZ BT döntéseit, attól viszont elzárkóztak, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, melyek érintik az észak-koreai emberek életét vagy romba döntenék az ország törékeny gazdaságát.

A döntés meghozatalánál az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Kínának, Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak vétójoga van. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik