Nagyvilág

Halálos összecsapás zajlott le Jeruzsálemnél

Egy katonai terepjáró véletlen behatolt egy palesztin menekülttábor területére, és jól megdobálták kövekkel. A hadseregnek kellett kimenteni az utasokat, egy palesztin meghalt.

Egy palesztin meghalt, tíz másik megsebesült izraeli katonák és rendőrök közötti összetűzésben keddre virradóra a Jeruzsálem közelében fekvő Kalandíja menekülttábornál. Az incidens előzménye volt, hogy egy katonai dzsip két izraelivel éjfélkor tévedésből behajtott a táborba.

A rendőrség szerint egy csoport palesztin kövekkel és gyújtópalackokkal dobálta meg a jármű utasait. A helyszínre rendőrségi és katonai erősítés érkezett, amit ugyancsak megdobáltak. Az izraeliek tüzet nyitottak a támadókra. Az összetűzésben meghalt egy 22 éves palesztin, Ejad Omár Szajdia. Öt rendőr megsebesült, a dzsip két utasa végül sértetlen maradt.

Tavaly október 1. óta a megszállt területeken, valamint Jeruzsálemben és Izraelben kezdődött erőszakos cselekményekben 178 palesztin és 28 izraeli meghalt. A halálos áldozatok között egy amerikai, egy eritreai és egy szudáni állampolgár is van.

Az erőszakhullám kiváltó oka a palesztin médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakot palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg a palesztinok szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik