Nagyvilág

Az Iszlám Állam benzinjét árulhatják Bulgáriában

Csempészhálózatot tártak fel.

Bolgár benzinkutak olyan üzemanyagot árulnak, melyet az Iszlám Állam állított elő – írta az egyik bolgár lap vámszolgálati forrásra hivatkozva.

Több mint ötven kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba a balkáni országban, a szervezett bűnözés elleni és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai nagyszabású ellenőrző akciókat tartanak.

Az ellenőrzéseket az Oroszországból és az Egyesült Államokból kapott műholdfelvételek váltották ki, melyek segítségével lelepleződött az a rendszer, melyben a benzint Bulgáriába csempészik. A hivatalos papírok szerint Görögországban lévő üzemanyag-tárolókból viszik Várna és Burgasz kikötőibe a benzint és a gázolajat, amelyek így EU-n belüli kereskedelmi cikknek számítanak. Csakhogy mielőtt a tartályhajók kikötnének Görögországban és Bulgáriában, törökországi kikötőkben is tartózkodnak, feltételezhető, hogy ott töltik fel azokat az Iszlám Állam területéről származó üzemanyaggal.

A csempészett üzemanyagok rossz minőségűek, a benzin 20-40, a dízel 35-70 százalékkal is eltér az európai normáktól. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik