Nagyvilág

Nagyot nyertek a mérsékeltek Iránban

A keményvonalasok háttérbe szorulásával szabad út nyílhat Róháni előtt az ország gazdasági fellendítésére.

Elsöprő győzelmet arattak a Haszan Róháni elnökkel szövetséges mérsékelt politikusok az iráni választáson. Pénteken 55 millió választópolgár járulhatott az urnák elé, hogy leadja szavazatát a parlament, illetve a Szakértők Tanácsának tagjaira.

A Szakértők Tanácsa választhatja meg a legfelsőbb vallási és politikai vezető, Ali Hamenei utódját. A testületben a reformerek 88-ból 59 helyet szereztek meg, kiesett viszont a tanácsot eddig vezető keményvonalas Mohammad Jazdi ajatollah, valamint Mohammad-Taki Meszbáh-Jazdi, a keményvonalas konzervatívok szellemi vezetője. A teheráni választókerület számára fenntartott 16 helyből 15-öt szereztek meg Róháni hívei.

A parlamentben is jelentős győzelmet arattak a reformerek és a mérsékelt konzervatívok: a 290-ből legalább 158 helyet szereztek, míg a keményvonalasok mindössze 68 mandátumhoz jutottak. Öt helyet a vallási kisebbségeknek tartanak fenn, a többi mandátum sorsa a második fordulóban dől el, amit várhatóan áprilisban tartanak. A fővárosi körzetben mind a 30 mandátumot a mérsékeltek szerezték meg.

A részvételi arány magas volt, a választásra jogosultak mintegy 62 százaléka ment el voksolni. A parlamentből azok a törvényhozók estek ki, akik ellenezték a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodást és visszafogták Róháni erőfeszítéseit a magánszektor erősítésére, a külföldi befektetők Iránba vonzására és a korrupció visszaszorítására.

Elemzők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szavazók elégedettek Róháni békülékeny külpolitikájával, melynek eredményeként számos nemzetközi szankciót feloldottak, így megnyílt a lehetőség a gazdasági fellendülésre.

Az eredmények ellenére a konzervatívok továbbra is jelentős befolyással bírnak az ország életére, amelyben szorosan összefonódik a vallás a politikával. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik