A picture taken on February 1, 2016, shows the Mosul Dam on the Tigris River, around 50 kilometres north of the Iraqi city of Mosul.
The United States is monitoring Iraq's largest dam for signs of further deterioration that could point to an impending catastrophic collapse, US army officers said on January 28, 2016.
The Islamic State (IS) jihadist group seized the Mosul Dam briefly in 2014, leading to a lapse in maintenance that weakened an already flawed structure, and Baghdad is seeking a company to make repairs. / AFP / SAFIN HAMED
Külföld

Hatalmas veszélyt jelenthet az Iszlám Állam kezén lévő gát

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 21:26

Az amerikaiak szerint másfél millió ember is meghalhat, ha átszakad az iraki létesítmény.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam kezén lévő Moszulnál álló gát óriási veszélyt jelent Irakra nézve – ha átszakad, a kiöntő Tigris folyó mentén 1,47 millió ember halhat meg. Azt javasolták, hogy álljanak készenlétben az emberek azonnali kimenekítésére.

A gát karbantartása azóta szakadt meg, hogy Moszult elfoglalták a dzsihadisták 2014-ben. Pedig folyamatos szinten tartásra szorulna: a hatalmas létesítményt 1984-ben fejezték be, de kiderült, hogy súlyos konstrukciós hibát vétettek, a víz folyamatosan erodálja a gát alapzatát, emiatt korábban hatnaponta végeztek rajta állagmegóvó intézkedéseket a mérnökök.

Az iraki miniszterelnök az amerikai felvetésre azt válaszolta, hogy valószínűtlen, hogy bekövetkezzen egy katasztrófa, de megtették a szükséges intézkedéseket.

Egyes modellek szerint, ha átszakad a gát, Moszult négy óra alatt 21 méter magasságban is ellepheti a víz. Tikrit és Szamarra lakóinak 24-48 órájuk lenne arra, hogy elmeneküljenek, legalább 5-6,5 kilométerrel arrébb kellene menedéket találniuk, hogy biztonságban legyenek. A víz még Bagdad egyes részeit is ellepné, köztük a nemzetközi repülőteret. Hetekbe, hónapokba is telne, amíg levonul az ár.

Sok érintett terület van az Iszlám Állam irányítása alatt, itt nem valószínű, hogy sor kerülhetne a szervezett evakuálásra, és sokan nem tudnának megmenekülni az ár elől.

Az iraki miniszterelnök ugyanakkor elkötelezte magát, hogy szerződik egy olasz mérnöki vállalattal a gát megerősítésére. A munkák másfél évig tarthatnak és 450 olasz katonát rendelnek a helyszínre, hogy biztosítsák a gáton dolgozókat. (BBC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.