Nagyvilág

Bíróság elé állnak Fukusima felelősei

fukusimai erőmű (Array)
fukusimai erőmű (Array)
Kacumata Cunesziha, az erőművet üzemeltető Tepco volt elnöke és két alelnöke ellen emeltek vádat a Csernobil óta történt legsúlyosabb nukleáris baleset miatt.

Vádat emeltek hétfőn Japánban a fukusimai atomkatasztrófa miatt az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco három korábbi vezetője ellen.
A most 75 éves Kacumata Cunesziha, a vállalat akkori elnöke és két alelnöke, a 65 éves Muto Szakae és a 69 éves Takekuro Icsiro ellen halált és sérülést okozó, foglalkozás körében elkövetett hanyagság a vád, amiért nem hozták meg a kellő intézkedéseket, hogy megelőzzék a balesetet.

2011 tavaszán hatalmas erejű földrengés rázta meg a szigetország északkeleti részét. Fukusimára és környékére ezt követően szökőár sújtott le, aminek következtében az atomerőmű három reaktorának hűtőrendszere leállt, a reaktormag pedig megolvadt, az elmúlt 30 év legsúlyosabb nukleáris balesetét okozva

Egy japán parlamenti tényfeltáró bizottság négy éve megállapította, hogy emberi tényezőre vezethető vissza a katasztrófa. Noha a balesetet a szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 erőműben történt baleset oka mégsem a természeti katasztrófa volt, hanem “emberi kéz” okozta. A bizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, a következményeit pedig hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna. A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonsága érdekében.

A három Tepco-vezető elleni vádemelést egy független, polgári igazságügyi testület tavaly júliusi döntése előzte meg, miszerint vádat kell emelni az említett vezetők ellen szakmai gondatlanság miatt. A Tepco egykori vezetői 2009 júniusában – két évvel a katasztrófa előtt – kaptak egy jelentést, miszerint az atomerőműre szökőár idején akár 15,7 méter magasságú hullámok csaphatnak le. Ennek ellenére a vállalat nem tett megelőző lépéseket.

A testület a három korábbi vezetőt felelősnek tartotta tizenhárom ember sérüléséért – ők a nukleáris baleset idején történt hidrogénrobbanásban sérültek meg. Felelősnek tartja őket továbbá 44, kórházban ápolt beteg haláláért, akiket embertelen körülmények között kellett kimenekíteni a veszélyeztetett térségből – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik