Nagyvilág

Áttörték a menekültek a macedón határt, drámai a helyzet

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre, legalább harmincan megsérültek – jelentette a görög-macedón határ melletti Idomeniből az M1 tudósítója. A macedón hatóságok erősítést küldtek a helyszínre, a rendőrség különleges egységei helikopterekkel figyelik a határt, valamint vízágyukat telepítettek a kerítéshez.

A görög hatóságok becslései szerint 6-8 ezer közé tehető az Idomeni átkelőhelynél várakozó, többségében szíriai és iraki menekültek száma, összesen pedig mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban. A növekvő frusztráció összetűzésekhez vezet.

Mintegy 300 iraki és szíriai migráns a kerítés ledöntésével tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka csupán 300 migránst engedtek belépni az ország területére, míg korábban napi több ezren is átmehettek. Vannak, akik már több mint egy hete várakoznak.

Az M1 tudósítójának elmondása szerint a macedón rendfenntartók hétfőn könnygázt, valamint a hanggránátokat vetettek be, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket, de végül senkit nem tartóztattak le.

Az eset után sokan orvosi segítséget kértek, több gyereket el kellett látni, valamint egy macedón rendőr is megsérült – számolt be róla a vesti.mk macedón hírportál.

A helyi sajtó beszámolói szerint a migránsok később tiltakozásként a sínekre ültek, így akadályozzák a Görögország felől érkező nemzetközi vonat továbbhaladását, a macedón hatóságok pedig elkezdték a kerítés helyreállítását, valamint vízágyukat telepítettek a kerítés mellé. Az al-Dzsazírai arab hírtelevízió balkáni irodájának helyi beszámolója szerint a hatóság tárgyalásba kezdtek a migránsokkal annak érdekében, hogy szabaddá tegyék a vasúti sineket.

Sajtóértesülések szerint az a pletyka okozta a fejetlenséget, miszerint Macedónia újra teljesen megnyitotta a határait a menekültek előtt. A görög állami televízióban hétfőn vetített képsorok tanúsága szerint egy migráns azt kiáltotta:

szabad, szabad, átmehetünk!

A görög hatóságok becslései szerint a balkáni útvonal részleges lezárása miatt mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban. Szkopje hétfőn közölte: csak annyi embert engednek át Macedónián, amennyit a nyugat-balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia biztosan beenged. Az indoklás szerint a Görögországgal közös határt is azért zárták le, mert már nincs több hely a macedón-görög határ melletti gyevgyelijai és a macedón-szerb határnál fekvő Tabanovce befogadóközpontjában.

A torlódás azért alakult ki, mert Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén arról állapodtak meg, hogy legfeljebb 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát, Görögországba azonban ennél naponta lényegesen többen érkeznek.

A görög hatóságok hétfőn közölték, hogy a zsúfoltság miatt “további intézkedésig” megszüntetik a sajtó hozzáférését a dél-európai országban található összes regisztrációs központhoz és átmeneti menekültszálláshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik