KILIS, TURKEY - FEBRUARY 15: A picture taken from Turkish side of Syrian border shows that Turkish Army howitzers shell YPG terrorists' targets which has been placed in the Azaz Town of Syria's Aleppo, from an emplacement near Syrian border in Turkey's Kilis province on February 15, 2016. YPG is the armed wing of PYD. The PYD terrorist organization is affiliated to the PKK, a terrorist organization which has fought Turkey since 1984 in a conflict that has caused more than 40,000 deaths. The PKK is listed as a terrorist organization by Turkey, the U.S. and EU. Orhan Cicek / Anadolu Agency
Külföld

A tűzszünet ellenére hat várost bombázhattak az oroszok Szíriában

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 02. 28. 13:17

A szombaton életbe lépett szíriai tűzszünet ellenére vasárnap az északnyugat-szíriai Aleppó tartomány hat városában hajtottak végre légi támadásokat harci repülők – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet. A szíriai felkelők megerősítették, hogy légicsapások érték őket. Beszámolóik szerint az érintett városokat orosz harci repülők bombázták. Szíriai aktivisták és újságírók is légicsapásokról számoltak be.

Az OSDH nem tudta megerősíteni, hogy orosz harci repülők támadták volna a városokat. A szíriai konfliktus fejleményeit nyomon követő szervezet hangsúlyozta, nem világos, hogy a légicsapásokkal megsértették volna a tűzszünetet, mivel nem tudni, a támadott városokra vonatkozik-e a fegyvernyugvás.

A fegyvernyugvás szombat 0 órakor lépett hatályba, beszámolók szerint szombat reggel csöndre ébredtek azoknak a szíriai városoknak a lakói, amelyek birtoklásáért eddig a lázadószervezetek és a kormány fegyveresei harcoltak egymás ellen; szombati beszámolók szerint csak ott vannak szórványosan összecsapások, ahol azok a terrorszervezetek vannak jelen, amelyekre nem vonatkozik a megállapodás.

Az orosz védelmi tárca előző nap azt ígérte, hogy a tűzszüneti megállapodással összhangban az orosz légierő nem hajt végre támadásokat az úgynevezett “zöld övezetben”, vagyis a fegyvernyugváshoz csatlakozott fegyveres csoportok kezén lévő körzetekben. Az orosz-amerikai megállapodáson alapuló tűzszünet ugyanakkor nem vonatkozik az an-Nuszra Frontra és az Iszlám Államra, illetve más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek minősített csoportokra.

Nem tudni, ki az úr

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió internetes felületének közlése szerint a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) ellenzéki fegyveres ernyőszervezethez köthető két csoport összecsapásokról számolt be a kormányerőkkel Damaszkusz és Hama tartományban. A világhálóra vasárnap feltöltött két felvétel szerint pedig légi támadás ért egy települést Homsz tartomány északi részén. Az egyelőre nem világos, hogy a települést milyen szervezet ellenőrzi. Az OSDH vezetője szerint néhány megtámadott aleppói város az an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok irányítása alatt van.  A szíriai állami média nem tett említést a légicsapásokról, az orosz védelmi tárca pedig nem kommentálta az értesüléseket.

Az orosz védelmi minisztérium eközben közölte: a latakiai orosz légi támaszponton a tűzszünet ellenőrzése céljából létrehozott koordinációs központot arról tájékoztatták, hogy Törökország irányából tüzérségi támadás érte a török határhoz közeli Tell-Abjad városát. A település ellenőrzéséért a szíriai kurd erők és az Iszlám Állam dzsihadistái harcolnak egymással. A tüzérségi támadás tényét mások mellett az Egyesült Államok támogatásával bíró Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű, kurd fegyveresek mellett arabokat és turkománokat tömörítő koalíció is megerősítette – közölte a latakiai koordinációs központ vezetője. Az orosz központ felvilágosítást kért az állítólagos török tüzérségi támadásról az Egyesült Államok részéről a tűzszünet ellenőrzéséért felelős ammáni központtól.

Képünk illusztráció.

 

 

Kommentek

ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 10: Syrians, flee the attacks of Syrian and Russian air forces wait in a queue to receive food, distributed by a Turkish NGO IHH Humanitarian Relief Foundation, as they shelter at tents and try to live their lives with humanitarian aid send by Turkey, UNHCR and other Turkish Humanitarian aid organizations, close to the Bab al-Salameh border crossing on Turkish-Syrian border near Azaz town of Aleppo, Syria on February 10, 2016. Fatih Aktas / Anadolu AgencyBerlin határzárra készül a menedékkérők miatt
Hmeimim, 2015. november 24.
Az orosz védelmi minisztérium hivatalos internetes honlapján közreadott, 2015. október 3-án a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszpontján készített kép egy Szu-24 orosz vadászbombázóról. Török harci gépek 2015. november 24-én lelőttek egy Szu-24 orosz vadászbombázót a török-szíriai határ térségében. (MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)Ennyit a tűzszüneti megállapodásról: az oroszok a felkelőket támadták