Külföld

Előretörtek a reformerek Iránban

24.hu
24.hu

2016. 02. 27. 20:20

Ha elfogy az urán, nem lesz többé Irán? Egy konzervatív imám erre azt mondaná: simán, pedig az irány király.
Korábban a témában:

Az Iránban pénteken tartott kettős választások első részeredményei arról tanúskodnak, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok teret veszítettek. A közép-keleti országban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt a Szakértői Tanács tagjairól döntöttek.

A szavazatok összeszámlálása szombat reggel kezdődött, és az első, az esti órákban nyilvánosságra hozott részeredmények mindkét testületben a reformerek előretörését jelezték. A 290 tagú parlament teheráni jelöltjeinek listáját például a hatodik helyig mérsékelt jelöltek vezetik. A több mint 7 milliós iráni főváros 30 képviselőt küld majd a törvényhozásba.

Róhani is a Szakértői Tanácsban

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács jelöltjeinek listáját az első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

A versengés véget ért

Róháni délutáni beszédében azt mondta, hogy a pénteki választás nyomán növekszik az általa vezetett kormány hitelessége és befolyása. Róháni szerint a versengés véget ért. “Itt az ideje, hogy új szakaszt nyissunk Irán gazdasági fejlődésében, olyan szakaszt, ami az ország képességein, továbbá a nemzetközi lehetőségeken alapul” – idézte az elnököt a hivatalos IRNA hírügynökség. Róháni azt mondta, hogy kormánya minden megválasztott képviselővel együtt kíván működni Irán jövőjének felépítéséért.

“Az iráni nép ismét megmutatta erejét” – fogalmazott Róháni, megismételve, hogy ezáltal növekszik a megválasztott kormány hitelképessége és ereje is. Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

A képviselői mandátum elnyeréséhez az egyéni választókerületben leadott szavazatok legalább 25 százalékát kell megszerezni. Ha a jelölteknek nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor második fordulót tartanak, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.