Nagyvilág

A határ lezárására is készek a bajorok

A bajorok emellett bevezetnék osztrák mintára a beengedési kvótát is, azaz megszabnák, napi hány menedékkérő érkezhet.

Bajorország azt követeli, hogy Németország osztrák mintára napi kontingenst vezessen be a menekültek beengedésére. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak kijelentette: “Ausztria magatartásán, hogy naponta csak 80 menedékkérelmet fogad el, nincs mit bírálni”.

Az osztrák kormány február közepén vezette be a napi beléptetési kvótáról szóló szabályt, aminek értelmében naponta legfeljebb 3200 menedéket kereső ember léphet be az országba, és az osztrák hatóságok naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet fogadhatnak be. A bajor belügyminiszter szerint Németországnak is napi kontingenst kellene bevezetnie, “évi legfeljebb 200 ezer menekült befogadásával”.

Ausztria kapacitásainak kimerülésére hivatkozva korábban bejelentette, hogy idén legfeljebb 37 500 menekültet enged be, vagyis naponta legfeljebb 80 menedékkérőt. “Ha más országok nem hajlandók menekülteket befogadni, akkor magunknak kell egy ilyen kontingenst meghatározni, majd keresztülvinni, hogy a többit a határon következetesen elutasítsák” – mondta a kormányzó bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Napi 300 menekült

Tekintettel arra, hogy a Bajorország által követelt 200 ezres felső határból az idén eddig már becslések szerint 110 ezer teljesült, nem léphetné át a német határt naponta 300-nál több menekült. A német sajtó szerint a bajor rendőrség felkészül az osztrák határ lezárására. A Passauer Neue Presse és a Bajor Rádió szerint a rendőrség olyan utasítást kapott, hogy szükség esetén álljanak készen, hogy a határátkelőket néhány órán belül ellenőrzés alá vonják. A rádió szerint a bajor belügy megerősítette az információt.

A határellenőrzés visszaállítása csak a német szövetségi rendőrséggel való együttműködésben valósulhatna meg, ami viszont csak a berlini szövetségi belügyminisztériumnak engedelmeskedhet. A Passauer Neue Presse szerint több tényezőtől függ, hogy valóban visszaállítsák az ellenőrzést a bajor-osztrák határon, főként attól, hogy hány menekült akar Németországba beutazni, és milyen eredménnyel zárul a március 7-i EU-török csúcstalálkozó – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik