Nagyvilág

Zika-vírus: Kilenc terhes nő fertőződött meg az Egyesült Államokban

Mindannyian külföldön fertőződtek meg a Zika-vírussal.

 

Az összes beteg külföldön fertőződött meg, ketten elvetéltek, ketten megszakították terhességüket, ketten egészséges gyermekeknek adtak életet, és egyikük kóros kisfejűségben szenvedő csecsemőt hozott a világra.

Az orvosok figyelemmel követik a két további terhes nő állapotát, egyelőre úgy tűnik, nem léptek fel komplikációk náluk.

A járványügyi hatóságok hozzátették, tíz további terhes nőnél vizsgálják a vírusos fertőzés lehetőségét.

A gyanú szerint a Zika-vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt, ahogyan más feltételezett szövődményét a vírusnak, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös – de nem viszkető és nem is váladékozó – szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik