Nagyvilág

Ezernyi menekült rekedt Görögországban

Durvul a helyzet a lezárt idomeni határátkelő miatt, torlódnak a menekültek és migránsok, a rendőrség igyekszik alternatív ötletekkel előállni és lassítani az áramlást.

Egyre kiélezettebb a helyzet Görögországban, a macedón határon péntek reggel már több mint 4500 migráns rekedt Idomeninél, és további 25 ezer menekült van úton a határ felé a görög rendőrség szerint. Míg csütörtökön még 2800 menekült várakozott a görög-macedón határátkelőnél a görög oldalon, péntek reggel már több mint 4500 migráns rekedt az idomeni határátkelőnél.

“A segélyszervezetek lehetőségeik határáig jutottak. A menekültek többsége iraki és szíriai, de vannak közöttük szórványosan afgánok is, akiket már több napja nem engednek Macedóniába” – mondta Christopher Bachtrog a Vöröskereszttől. “Azok az emberek, akik itt várakoznak, erről mit sem tudtak. Részben már Leszboszon vettek maguknak sok pénzért buszjegyet a határig, és most nem tudnak tovább menni” – tette hozzá. Szerinte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által felállított sátrak zsúfolásig megteltek.

Drága a busz, elfogy a pénz

Idomeni 70 kilométerre fekszik Szalonikitől, aminek közelében a héten egy új befogadóközpontot nyitottak a hatóságok, ahol 4000 embernek tudnak szállást adni. “Az volt az elképzelés, hogy az emberek egy ideig ott tudnak maradni” – mondta Bachtrog. Valójában az a helyzet, hogy néhány menekült az utolsó pénzét is elkölti a drága buszjegyre, vagy taxira, amivel eljuthatnak a határig, illetve sokan kelnek útra gyalog is – közölte a vöröskereszt illetékese.

A migránsok között sok a család, hivatalos adatok szerint a menekültek 37 százaléka gyermek – figyelmeztetett Bachtrog. Mintegy 2000 migráns érkezik naponta a török partokról az égei-tengeri görög szigetekre, az érkezők fele iraki és szír menekült. Ugyanakkor meredeken csökkent a Macedóniába érkező migránsok száma, csütörtökön csak 150 migránst engedett a balkáni ország továbbutazni.

Késelnek, bunyóznak

Mindez azt eredményezi, hogy egyre több menedékkérő reked Görögországban. Péntekre virradóan Idomeninél verekedések és késelések is történtek a görög állami rádió szerint. A görög pénzügyminisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy gyűjtsenek adományokat a menekülteknek. Különösen cipőkre, tartós tejre, pelenkákra, borotválkozó szerekre, műanyag poharakra, palackozott vízre, fogkrémre és tartós élelmiszerekre volna sürgősen szükség.

Görögország megkísérli csillapítani a menekültáradatot úgy, hogy a következő napokban az eddiginél kevesebb bevándorlót szállít a szigetekről a szárazföldre. “Le kell lassítanunk a beáramlást, mivel a menekültek feltorlódtak a szárazföldön” – közölte pénteken Todorisz Drítszasz, a hajózási és a szigetek ügyeinek minisztere a Skai hírtévében.

Ugyanakkor az embercsempészek új ajánlatokkal állnak elő. Újságírók kérdéseire az Athénba érkező menekültek elmondták, hogy egy “új útvonalon” történő szállítás ára Közép-Európába fejenként 2500-3000 euró (mintegy 775-930 ezer forint) között mozog. Szerintük az embercsempészek Albánián keresztül Közép-Európába, illetve a Jón-, vagy az Adriai-tengeren keresztül Olaszországba vezető útvonalakat ajánlanak a kétségbeesett migránsoknak. Eddig nem regisztráltak számottevő mozgást Albánia felé a hatóságok – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik