Nagyvilág

Emberi jogi biztos: komoly árat fizetünk a kerítésépítésért

Niels Muiznieks (európa tanács, )
Niels Muiznieks (európa tanács, )
Nils Muiznieks szerint sok ország az emberi jogokkal ellentétes, hatástalan és a társadalmi összetartozás szempontjából káros politikát folytat.

Európa országai egyre inkább ördögi körbe zárják magukat azzal, hogy elkezdték lezárni határaikat a menedékkérők előtt – mondta Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Emlékeztetett, hogy tavaly félmillió, idén az első két hónapban több mint ötvenezer ember érkezett Leszbosz szigetére, és ezrek rekedtek a Nyugat-Balkánon kifogásolható körülmények között.

Muiznieks úgy véli, sok ország az emberi jogokkal ellentétes, hatástalan, a társadalmi összetartozás szempontjából káros politikát folytat. Példaként említette a kerítések építését vagy a menedékkérők elszállásolásának megfizettetését. „Ahelyett, hogy segítséget nyújtanának, az európai országok egyenesen versengenek a bevándorlók visszaszorítása terén, megsértve az államközi szolidaritás és az emberi jog normáit” – hangsúlyozta.

A biztos szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a konfliktusok politikai rendezésére Szíriában, Afganisztánban és Irakban, emellett az EU-tagországoknak hatékonynak kellene lenniük a menekültek áthelyezésében Görögországból és Olaszországból. Jelentősen szélesíteni kellene azokat a jogi kereteket, amelyek a biztonságos és szabályos bevándorlást biztosítják, kitérve a családegyesítésre és a humanitárius vízumok kiadására is – fejtette ki, hozzátéve, hogy hatékonyan kellene végezni azoknak a hazaszállítását is, akiket az emberi jogi normák szerint nem illet meg nemzetközi védelem.

Ezek az intézkedések politikai vezetést és jelentős forrásokat igényelnek – mutatott rá Muiznieks, aki szerint az emberi jogok érvényesítésének csökkenő hajlandósága, valamint az olyan megoldások, melyekkel egyes országok saját érdekeiket mások kárára érvényesítik, súlyosbodó politikai, társadalmi és gazdasági költségekkel járnak. Ennek már most elkezdtük megfizetni az árát – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik